Višković: Budžet još u izradi, za vikend sjednica ekonomsko-socijalnog savjeta

Srna
Foto: Vlada Republike Srpske

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je budžet Srpske za narednu godinu još u fazi pripreme, a da bi u dane vikenda trebalo da bude održana sjednica Ekonomsko - socijalnog savjeta.

Višković je naveo da je planirano da budžet uz prateće zakone bude razmatran na sjednici Vlade u ponedjeljak, 6. decembra.

"Budžet je još u izradi, sabiramo zahtjeve, te ćemo i sa današnjeg sastanka sa privrednicima uvrstiti prijedloge i korigovati određene stavke", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je izrazio zadovoljstvo što u budžetu za narednu godinu neće doći do smanjenja izdvajanja za pojedine stavke, nego će biti povećanja ili uvođenja novih stavki.

Višković je naveo da je usklađivanje penzija zakonska obaveza, te da će se u tom smislu korigovati ta stavka.

"Imamo obavezu koju smo preuzeli kao poslodavci za određene budžetske korisnike za uvećanja ličnih primanja i to za plate do 1.000 KM to povećanje će biti pet odsto, a za plate preko 1.000 KM tri odsto", rekao je Višković.

Prema njegovi riječima, jednokratna naknada za pomoć majkama za novorođenu djecu, koja je do sada bila oko 250 KM, sada će biti 500 KM, a plan je i da se 100 odsto poveća nadoknada za drugo, treće i četvrto dijete.

"Povećaćemo davanja prema boračkim kategorijama, invalidnine i borački dodatak. Povećaćemo izdvajanja za investicije, tu je i pomoć privredi, lokalnim zajednicama, kao i smanjenje zbirnih stopa poreza i doprinosa", naveo je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana