Više od 10.000 osoba izbjeglo karantin

Vedrana Kulaga
Više od 10.000 osoba izbjeglo karantin

BANjALUKA - Na svim graničnim prelazima u BiH od danas bi trebalo da budu postavljeni karantini, kroz koje će morati da prođu svi njeni državljani koji stignu iz inostranstva, a zbog različitog pristupa na pojedinim dijelovima granice, u posljednjih desetak dana, boravak u šatorima je izbjeglo više od 10.000 osoba.

Zbog pandemije virusa korona, između BiH i susjednih zemalja od prošlog mjeseca je znatno smanjen broj graničnih prelaza za putnički saobraćaj, a od 25. marta, odlukom Savjeta ministara, zabranjen je ulazak u BiH stranim državljanima, osim onima koji ima potrebne dozvole. 

Svima koji su, do tog perioda, ulazili u BiH na graničnim prelazima je izdavano rješenje o izolaciji, a nakon toga Srpska je otišla korak dalje i postavila šatore-karantine na nekoliko graničnih prelaza od Gradiške do Višegrada, u kojima se obavlja pregled i osobe upućuju u karantine u lokalnim zajednicama gdje im je prebivalište, a ne u kućnu izolaciju, što je ranije bila praksa jer su utvrđena kršenja te mjere.

Tim koracima nije pošla FBiH, tako da je dio granice ostao “otvoren” za one iz Srpske i FBiH koji su stizali u BiH iz inostranstva, a koji su htjeli da izbjegnu karantin.  

Imajući u vidu epidemiološko stanje, Predsjedništvo BiH dalo je rok od 24 časa da na svim graničnim prelazima za protok ljudi budu formirani karantini, a ukoliko to ne bude ispoštovano, zatražiće zatvaranje svih na kojima to nije urađeno. Zatraženo je i da u svim lokalnim zajednicama budu obezbijeđeni karantini za sve osobe koje iz inostranstva dolaze u BiH.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak potvrdio je juče da je sva oprema za postavljanje šatora - karantina na 14 prelaza, i to Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum jedan, dva i Ivanica. Na prelazima Izačić i Bijača koristiće se ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane OS BiH.

Prema podacima Republičke uprave civilne zaštite, na teritoriju RS je od 16. marta ušlo oko 30.500 osoba. Vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite RS Milan Novitović istakao je da će danas, od sedam časova ujutro, karantini biti u funkciji na svim prelazima koji su otvoreni za putnički saobraćaj. Jedan od njih je i Klobuk kod Trebinja, koji povezuje BiH i Crnu Goru, preko kojeg je od polovine marta ušlo više od 2.800 osoba, a kojima su do sada samo izdavana rješenja o izolaciji. 

Novitović je rekao da se, prema procjenama, dvije trećine svih ulazaka na sjevernoj granici odnosi na lica iz FBiH, za koja se organizuje samo provoz do teritorije Federacije, ali i naglasio da su u brojke uračunati i vozači u međunarodnom transportu za koje važe drugačije mjere.

Ne krije da je FBiH problem jer ih nisu pratili u mjerama, odnosno bilo je lica koja nisu praćena.

- FBiH je kasnila sa mjerom i to je stvaralo problem i na teritoriji Srpske jer smo imali lica koja su ušla bez evidentiranja i mogućnosti praćenja kretanja i kontakata. Bitno je da maksimalno smanjimo prostor za širenje ovog virusa - rekao je Novitović.

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić istakao je juče da su RS i FBiH usaglasile plan djelovanja, tako da će svako ko ulazi u BiH morati 14 dana u karantin. On je naglasio da je Srpska radila na jedan način, a FBiH na drugi, a sada će sve biti dovedeno na istu ravan.

Upozorenje

Republički štab za vanredne situacije je u ponedjeljak dopunio zaključak o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom. Lica koja su prešla granicu na teritoriji FBiH ili Brčko distrikta i dobila rješenja o izolaciji na teritoriji Srpske dužna su da se odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od ulaska u BiH, jave radi smještaja u karantin u jedinici lokalne zajednice gdje imaju prebivalište. O tome se neće donositi posebno rješenje, pod prijetnjom prinudnog smještaja u karantin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana