Virusom korona zaraženo još 76 ljudi u Srpskoj, jedna osoba preminula

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA – Virus korona u posljednja 24 časa potvrđen je kod 76 osoba u Republici Srpskoj, a preminuo je muškarac starije životne dobi iz Višegrada.

Ukupno je testirano 506 uzoraka, a od  76 novozaraženih najviše ih je iz Banjaluke, njih 11, a iz Zvornika devet.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravstvo, po pet osoba je iz Bijeljine i Prnjavora, po četiri iz Gradiške, Mrkonjić Grada, Rogatice i Han Pijeska, po tri osobe su iz Istočne Ilidže, Kotor Varoša, Laktaša, Foče i Čelinca, po dvije iz Jezera, Pala i Prijedora i po jedna osoba je iz Bratunca, Istočnog Starog Grada, Kneževa, Kozarske Dubice, Osmaka, Rudog, Sokoca, Srebrenice i Ugljevika.

Kada je riječ o polnoj strukturi, riječ je o 43 muške i 33 ženske osobe, od kojih je 10 mlađe, 56 srednje i 10 osoba starije životne dobi.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiloška situacija, te apelovao na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera.

Istakao je da Institut i dalje preporučuje četiri mjere, a to su fizička distanca, nošenje zaštitnih maski, lična higijena i dezinfekcija.

On je dodao da su, kada je riječ o virusu korona, privatna druženja i dalje problem, te naglasio da je epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje nepovoljna.
- U protekla dva dana imamo pad broja pozitivnih u odnosu na broj testiranih lica i jako nam je važno da se taj trend nastavi - poručio je Zeljković.

Epidemiolog u Institutu Jela Aćimović izjavila je da je od 1. juna stalan rast broja oboljelih, što se najviše vidi na sedmičnom nivou-

- Vrh tog rasta broja oboljelih smo imali u prošloj sedmici - navela je Aćimovićeva.

Ona je dodala da porastom broja oboljelih raste i broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

- Kapaciteti bolnica se ponovo pune. Trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) hospitalizovano 75 osoba, a u opštim bolnicama njih 205. Na respiratorima je 20 pacijenata, od čega 17 na UKC-u - rekla je Aćimovićeva.
Ona je dodala da se spušta starosna granica osoba koje umiru od kovida 19, te navela da je prošle sedmice preminula osoba iz dobne grupe od 35 do 49 godina, a sedam osoba iz dobne grupe od 50 do 64 godine.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.136 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 183 osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.
U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 2.760 osoba, a na virus je testirano ukupno 52.365 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 280.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.097 osoba, a nadzor je završen kod 43.509 osoba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana