Virusom korona zaražena još jedna osoba u Srpskoj, oporavilo se ukupno 11 ljudi

GS
Virusom korona zaražena još jedna osoba u Srpskoj, oporavilo se ukupno 11 ljudi

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je u posljednja 24 časa testirano 186 osoba, a da je samo jedna pozitivna na virus korona.

On je rekao da je ovim ukupan broj zaraženih virusom korona porastao na 201 lice.

- Riječ je o muškarcu starije životne dobi iz Bijeljine. U bolnicama u Srpskoj se trenutno nalazi 71 osoba, 70 ih je u Banjaluci, a jedna u Doboju - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je predstavio najnovije informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srpskoj.

Šeranić je naglasio da se od virusa korona oporavilo 11 osoba i njima su dva uzastopna nalaza pokazala da su negativni, nakon prethodno utvrđenog pozitivnog nalaza.

Šeranić je dodao da su četiri osobe na respiratoru, a 33 sa srednje teškom kliničkom slikom.

- Sve četiri osobe imaju druga udružena oboljenja. U izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na analizu i potvrdu čeka 20 osoba. Na lokaciji Pulmologije u Banjaluci imamo 13 osoba sa lakšim simptomima - naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, trenutno se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 15.100, a iz nadzora je izašlo 4.669 lica.

U karantinima na graničnim prelazima, dodao je on, testirano je 301 lice za koja je epidemiološki potvrđeno da dolaze iz žarišta pojave virusa korona u Evropi, a sva su bila negativna.

- Testiranju su podvrgnute 253 osobe u Gradišci, 42 u Brodu i šest u Šamcu. Nakon mjesec dana konstantnog praćenja rada karantina na granici na teritoriji Republike Srpske, uvidjeli smo da su sve osobe negativne i sada prelazimo na sljedeći aspekt, a to je da ćemo sve osobe nakon pregleda i utvrđivanja da li imaju simptome biti odmah upućivane u karantine u lokalnim zajednicama - rekao je Šeranić.

On je pojasnio da to znači da više neće biti rađeni nalazi na granici, nego će obavljati trijažne preglede i utvrditi da li je neko obolio ili ne, a potom ih upućivati u karantine u lokalne zajednice.

-Poslije isteka karantinskog perioda od 14 dana biće urađeni kontrolni nalazi prije nego što budu došli u lokalne zajednice. Lokalne zajednice su prošlog ponedjeljka dobile zaduženja da moraju da formiraju karantine gdje će smještati ove pacijente i jasna uputstva na koji način će se ophoditi - rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u karantinu u Gradišci se nalazi 136 osoba, u Šamcu 19, a u Brodu 68.

Od juče je u funkciji i karantin na Rači u kojem se nalazi 16 osoba koje su juče prešle granicu sa Srbijom.

Do sada je u Srpskoj zabilježen jedan smrtni slučaj koji je posljedica zaraze ovim virusom, a preminula je starica iz Ribnika.

Lovrić:Zaražen otac osobe iz prvog klastera

- U Bijeljini je virusom korona zaražena peta osoba, stariji muškarac na programu dijalize, otac jednog od zaraženih iz prvog klastera - rekla je vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" Milica Lovrić.

Ona je rekla novinarima da je pacijent smješten u bolnički karantin, gdje je preventivno smješteno još šest osoba za koje postoji sumnja u zarazu i čiji će rezultati biti poslati na analizu.

Lovrićeva je navela da je riječ o licu koje je došlo iz Centra za srce u Tuzli i članovima njegove porodice, kao i osobi koja je bila u kontaktu sa prvozaraženim u Bijeljini.

U kućnom karantinu su 62 lica, a u samoizolaciji 1.145 osoba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana