Virus potvrđen kod osam osoba u Srpskoj

Srna
Virus potvrđen kod osam osoba u Srpskoj

BANjALUKA - Osam osoba u Republici Srpskoj oboljelo je od virusa korona u protekla 24 časa, rezultat je testiranja 489 uzoraka.

Riječ je o pet osoba ženskog i tri osobe muškog pola. Po dvije osobe su iz Doboja i Modriče, a po jedna osoba je iz Gacka, Gradiške, Teslića i Prijedora, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Dvije žene su srednje životne dobi, a tri starije životne dobi. Jedan muškarac je starije životne dobi, dok su dva muškarca srednje životne dobi.

Testiranje uzoraka obavljeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Pet osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima. Jedna osoba je hospitalizovana, a ostale će biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.359 slučajeva virusa korona, a ukupno su preminule 102 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus. Od novog virusa korona do sada su se oporavile ukupno 754 osobe, a testirano ih je ukupno 24.476.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 72 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 29 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji jedan pacijent.

Kod jednog pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku. Na Odjelu hirurgije /stara lokacija UKC/ je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije /stara lokacija UKC/ je 20 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju zbrinut je 51 pacijent sa kovid-19 oboljenjem, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru je 18 pacijenata, u Opštoj bolnici Trebinje 13, u Bolnici u Gradišci šest i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen novi virus, a nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze se 123 osobe, 21 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, jedna osoba je u Domu učenika u Bijeljini i 29 osoba je u Domu učenika u Doboju.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.472 osobe, a nadzor je završen kod 31.187 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana