Viktor Olsavski, predstavnik SZO u BiH: Moguće izbjeći italijanski scenario

GS
Viktor Olsavski, predstavnik SZO u BiH: Moguće izbjeći italijanski scenario

BANjALUKA - U BiH je još moguće da mjere koje se sad preduzimaju daju efekat dovoljno rano da ne dođe do velikog broja slučajeva u bolnicama i da se izbjegne situacija kao u Italiji, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Viktor Olsavski, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH.

-  Italija još nije dosegla vrhunac krize. Oni se nadaju da bi narednih dana mogli dostići vrhunac uz nadu da bi tada sve mjere koje preduzimaju, poput karantina, socijalne distance i slično, mogle početi davati željeni efekat. Za BiH je to teško ocijeniti, jer se svi nadamo da će mjere koje se sad preduzimaju dati efekat dovoljno rano da nećemo biti suočeni s velikim brojem slučajeva u bolnicama – kazao je on.

Kada je riječ o tome što SZO najviše od svega preporučuje testiranje Olsavski je pojasnio da ako želite da znate koliko su mjere koje preduzimate efikasne, morate da vidite kako se virus kreće.

- Prvi razlog za preporuku je dijagnosticiranje, a drugi razlog je da možete da vidite kako se i kuda virus širi. Vlasti, naravno, te mjere moraju preduzimati u skladu s svojim kapacitetima, ali i sa konkretnom situacijom. Situacija u nekim zemljama, poput BiH, još ne potpada pod definiciju transmisije virusa kroz cijelu zajednicu. U takvoj transmisiji virus se širi na sve strane – kaže predstavnik SZO.

Ocijenio je da se BiH sad nalazi u fazi između širenja po klasterima i širenja kroz zajednicu.

- Testiranja bi trebalo da sprovode na osnovu odluka epidemiologa i doktora, jer oni će najbolje znati šta i u kom trenutku treba uraditi. Veoma je važno vašim građanima reći da negativno testiranje nije "sertifikat" da niste zaraženi zato što se zaraziti možete bukvalno narednog dana. Zbog toga nijedna zemlja ne radi testiranja na zahtjev. Zato ljudi ne treba da vrše pritisak na vlasti, jer time se ništa ne postiže. Testiranje nam služi samo da bi epidemiolozi mogli znati kakve naredne mjere treba preduzimati i u kom tajmingu – dodao je Olsavski.

Istakao je da oba entiteta imaju zalihe testova.

Dodao je da za BiH međunarodna zajednica planira pomoć i da je SZO uključena u te aktivnosti.

- Razmišljamo o tome šta se može učiniti i šta imamo na raspolaganju. Svi smo toga svjesni, uključujući i lokalne vlasti. Čine se veliki i ozbiljni napori da se nabavi sve ono što će biti potrebno – rekao je Olsavski.

On kaže da najnovija pandemija ima najveću brzinu širenja u istoriji te organizacije i da se još ne zna konačna stopa smrtnosti.

- Imali smo španski grip u Prvom svjetskom ratu. Mi kao SZO postojimo od 1948. godine. Od tog perioda, ovo je prvi put da se suočavamo s ovakvim rapidnim širenjem - rekao je on.

Kada je riječ o ocjeni SZO da će 40 do 70 odsto svjetske populacije biti zaraženo pojasnio je da je to je zasnovano na epidemiološkom matematičkom modelu pomoću kojeg su pokušali predvidjeti mogući razvoj situacije.

- Mi nismo čarobnjaci i vilenjaci, mi ne možemo vidjeti u budućnost. Posebno za cifru od 70 odsto se može reći da predstavlja matematički model ako se ništa ne preduzme ili ako mjere koje preduzimamo ne daju rezultat. Mi upravo zbog toga savjetujemo sve zemlje da preduzmu sve što mogu. Mi i dalje vjerujemo da je moguće zaustaviti pandemiju prije nego što dosegnemo procenat od 70 odsto zaraženog stanovništva – kazao je Olsavski.

Dodao je da se u ovom trenutku možemo osloniti samo na iskustva iz Kine. - Nas su odmah svi pitali šta Kina preduzima i pitali su za naše mišljenje o tim mjerama. Mi smo im rekli da ne znamo, jer nikad u istoriji nismo svjedočili ovakvim dimenzijama pandemije i brzini širenja virusa. Sada već možemo reći da se kineske mjere čine efikasnim, jer su oni uspjeli staviti situaciju pod kontrolu. Mi smo ta iskustva prenijeli drugim zemljama i onda su i one počele preduzimati iste mjere. Neki, doduše, ranije, neki kasnije. Ali sada svi primjenjuju te mjere – istakao je Olsavski.

Naglasio je da se svaki novi virus mora tretirati kao potencijalno opasan, iz razloga što nema dovoljno saznanja.

- Drugi virusi, poput, recimo, gripa, su nam dobro poznati, imamo vakcine itd. Pored toga, kod novog virusa vidimo da je smrtnost definitivno značajno veća nego od gripa. Takođe, još ništa ne možemo definitivno reći o stopi smrtnosti. To ćemo moći tek na kraju. Ono što nas najviše brine je mogućnost mutacije virusa kako bi se adaptirao na ljude – pojasnio je Olsavski. Napominje da je, kao što se zna, korona životinjski tip virusa.

- Sada se radi o virusu koji je prešao sa životinja na ljude i možemo reći da se veoma brzo širi. I ta brzina širenja je nešto što sad pokušavamo da ograničimo – istakao je Olsavski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana