Veze sa IHH-om vode ka Ministarstvu odbrane

Goran Maunaga
Veze sa IHH-om vode ka Ministarstvu odbrane

Sarajevo - Istraga o organizacijama i licima u BiH povezanim sa turskom humanitarnom organizacijom Insani Hak Huriet (IHH) biće proširena i na institucije, a istražioci bi najprije mogli da zakucaju na vrata Ministarstva odbrane BiH.

Izvor blizak bezbjednosnim agencijama rekao je "Glasu Srpske" da postoji mogućnost da su u Ministarstvu odbrane i još nekim institucijama instalisani saradnici IHH-a koji su olakšavali dobijanje dozvola za kupovinu i izvoz naoružanja turskim firmama.

- Te firme su naoružanje preko IHH-a prebacivale u Siriju. Osim toga, oni su uspijevali i da zaustave ili uspore istragu o saradnicima IHH-a u BiH - tvrdi izvor "Glasa".

Dodaje da će biti provjereno i funkcionisanje nekoliko udruženja koja do sada nisu bila pod nadzorom, a čiji rad koordinišu funkcioneri IHH-a  Hakan Čelik, Hakan Bocoglu i Osman Atalaj koji se godinama nalaze u BiH.

- Oni sarađuju i sa Danijelom Karabegovićem čiju je organizaciju "Interaktiv" zabranio NATO - kaže naš sagovornik.

Dodaje da je Karabegović poslije te zabrane formirao udruženje "Servis za kreativna rješenja", da je osnivač organizacije "Poziv u raj" te da je on jedan od najaktivnijih saradnika IHH-a.

- Biće provjereno i koje su turske firme, koje su kupovale i izvozile oružje iz BiH, to naoružanje preko IHH-a dostavljale radikalnim islamistima na sirijskom ratištu. Vlasnik nekoliko tih firmi u Švajcarskoj, SAD i Slovačkoj je jedan Turčin - kaže isti izvor.

 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u štampanom ili elektronskom broju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana