Veljko Lazić: Muka nas je natjerala da pišemo Bramercu

Darko Momić
Veljko Lazić: Muka nas je natjerala da pišemo Bramercu

Mi smo 30. novembra uputili zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo da nam 7. decembra dozvoli mirno okupljanje ispred sjedišta Suda i Tužilaštva BiH koji se nalaze u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, ali umjesto pozitivnog odgovora dobili smo povratnu informaciju da tražimo odobrenje od Suda i Tužilaštva, što je nečuveno, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić.

On ističe da je zahtjev podnio u ime organizacije na čijem je čelu i ostalih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, dodajući da ne želi da vjeruje da im neće biti odobreno okupljanje.

- Smatram da je izdavanje odobrenja u isključivoj nadležnosti kantonalnog MUP-a, pa je moguće da su oni svjesno prebacili lopticu na pravosudne institucije, kao što je moguće i da će nam iz Suda i Tužilaštva sada odgovoriti da se obratimo MUP-u - kaže Lazić za “Glas”.

GLAS: I šta ćete uraditi ako dobijete takav odgovor?

LAZIĆ: Mi vjerujemo da nećemo dobiti takav odgovor, već da ćemo dobiti dozvolu. U svakom slučaju, mi smo odlučni da se pojavimo ispred tih pravosudnih institucija, iako ne zaslužuju da se tako zovu, i da mirnim okupljanjem i transparentima pokažemo šta o njima mislimo.

GLAS: Zašto ste baš sada odlučili da protestujete kada već godinama verbalno iskazujete nezadovoljstvo radom tih institucija?

LAZIĆ: Kap koja je prelila čašu našeg gorkog nezadovoljstva je odluka Apelacionog vijeća da ukine osuđujuću presudu generalu Sakibu Mahmuljinu. Mi više nismo željeli da se zadržimo na verbalnim osudama nakaradne prakse tih institucija i odlučili smo da na licu mjesta iskažemo nezadovoljstvo. Pored toga, pisali smo glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu od koga smo tražili da vrši monitoring sudskog postupka protiv Mahmuljina.

GLAS: Kakva muka vas je natjerala da pravdu tražite od glavnog tužioca Haškog tribunala?

LAZIĆ: Valjda je svima jasno dokle je došlo kada smo se odlučili da pišemo Haškom tribunalu. Ne očekujemo mi od Bramerca pravdu, ali vidjećemo kako će se ponijeti i da li će se udostojiti da nam odgovori.

GLAS: Vi ste tražili da vam bude odobreno okupljanje 7. decembra, a tada je zakazan i nastavak suđenja Mahmuljinu. Da li ste svjesno tražili da vam se baš toga dana odobri okupljanje i može li to poslužiti kao izgovor Sudu, Tužilaštvu i MUP-u Kantona Sarajevo da vam ne da odobrenje?

LAZIĆ: Mi smo zahtjev podnijeli prije nego što se znalo da će za taj dan biti zakazano ročište, tako da niko ne može da nam prigovori nikakvu lošu namjeru. A da li će to drugoj strani poslužiti kao izgovor, to ćemo tek vidjeti, ali s obzirom na to šta smo sve od njih doživjeli i pretrpjeli, ni to nam ne bi bilo iznenađenje.

Protest

GLAS: U zahtjevu za okupljanje moraju se navesti program i ciljevi okupljanja. Šta ste vi naveli?

LAZIĆ: Programom je predviđeno mirno okupljanje predstavnika organizacija žrtava i porodica žrtava bez držanja govora, s tim da će učesnici nositi transparente. Cilj je upoznavanje javnosti sa nezadovoljstvom radom pravosudnih institucija na nivou BiH kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina. To stoji u zahtjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana