Veljko Lazić: Mašovićev institut rasformirati, pitanje nestalih vratiti Srpskoj

Srna
Veljko Lazić: Mašovićev institut rasformirati, pitanje nestalih vratiti Srpskoj

BEOGRAD - Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila smatra da Institut za nestala lica BiH mora hitno ili potpuno da bude rekonstruisan ili rasformiran, a pitanje traženja nestalih vraćeno u nadležnost Republike Srpske.

"Na tim rješenjima ćemo istrajavati", naglasio je predsjednik ove organizacije Veljko Lazić, navodeći da je Institut svojim neradom ne samo usporio proces traženja nestalih, već ga je praktično i zaustavio.

On je rekao za "Politiku" da će se dospjeti u situaciju da pronađeni posmrtni ostaci neće imati kome da se predaju jer kako godine prolaze umiru najbliži srodnici nestalih, a takvih primjera je, nažalost, već bilo.

Lazić je podsjetio i na neuspješni pokušaj direktora Instituta Amora Mašovića da 11. jula u Potočarima, kod Srebrenice, ukopa 82 tijela koja još nisu identifikovana.

"Nakon što smo nezvanično obaviješteni, odmah smo provjerili na kojim lokacijama su ta tijela ekshumirana i došli smo do saznanja da tu ima i srpskih žrtava. Spriječili smo taj ukop, ali niko me ne može razuvjeriti da u Potočarima ranije nisu sahranjivani posmrtni ostaci srpskih žrtava", naveo je Lazić.

Predsjednik Udruženja nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je uvjeren da istinu o zločinima nad Srbima, pogotovo sarajevskim, skriva upravo Mašović.

"Mašović skriva teške ratne zločine nad Srbima u Sarajevu, ali i mnogim drugim mjestima širom BiH", rekao je Mandić za "Politiku".

List navodi da porodice poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske smatraju da Institut od samog osnivanja funkcioniše na bazi smišljenih opstrukcija i selektivnog pristupa procesu traženja nestalih, i to u korist bošnjačke strane, što je razlog zašto ni poslije 25 godina od rata u BiH nisu nađeni ostaci 1.660 nestalih srpskih civila i vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana