Veliko vijeće ima posljednju riječ o crkvi u Konjević polju

Darko Momić
Veliko vijeće ima posljednju riječ o crkvi u Konjević polju

Banjaluka - Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Fata Orlović i drugi protiv BiH”, kojom se nalaže uklanjanje pravoslavne crkve sa zemlje Fate Orlović u Konjević Polju na području opštine Bratunac, nije konačna, jer stranke mogu u roku od tri mjeseca da traže da predmet bude iznesen pred Veliko vijeće.

Dosadašnja praksa pokazala je da je Veliko vijeće izuzetno rijetko preinačavalo, već je uglavnom preciznije definisalo presudu u slučajevima kada je jedan ili više sudija izuzeo mišljenje.

S obzirom na to da je u ovom slučaju predsjednik suda Jon Fridrik Kjelbro izdvojio mišljenje u dijelu presude u kojem se navodi da “BiH mora da osigura uklanjanje crkve najkasnije u roku od tri mjeseca”, advokat iz Doboja Siniša Đorđević, koji je pred redovnim sudovima u BiH u ovom predmetu zastupao Eparhiju zvorničko-tuzlansku, tj. Srpsku pravoslavnu opštinu Drinjača, kaže da zbog toga treba tražiti da predmet ide pred Veliko vijeće.

- Ne znam šta je navedeno u apelaciji koja je upućena u Strazbur, ali u postupcima pred redovnim sudovima u BiH tužbeni zahtjev nije glasio da crkva mora biti izmještena u roku od tri mjeseca, već kada se obezbijedi novi prostor za izgradnju. S obzirom na to da je u tom dijelu i predsjednik suda izdvojio mišljenje, smatram da treba tražiti odluku Velikog vijeća - kaže Đorđević.

U mišljenju Kancelarije pravnog predstavnika Republike Srpske o ovom predmetu upućenom Kancelariji agenta BiH pred sudom u Strazburu Belmi Skalonjić navodi se niz argumenata kojima se osporavaju tvrdnje Fate Orlović i ostalih apelanata da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

- Protiv svih presuda Osnovnog, Okružnog i Vrhovnog suda RS koje nisu bile u korist Fate Orlović podnesena je apelacija Ustavnom sudu BiH, koji je odbacio apelaciju kao neosnovanu. Analizirajući cijeli tok postupka, možemo zaključiti da nije povrijeđeno pravo apelanata na pravično suđenje u smislu člana 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima - navodi se u mišljenju, koje je potpisao v.d. pravni predstavnik RS Slobodan Radulj.

Kada je riječ o povredi prava na imovinu, iz Kancelarije pravnog predstavnika RS objašnjavaju da je Crkvena opština Drinjača savjestan graditelj, jer joj je Skupština opštine Bratunac prije početka gradnje dodijelila zemljište u skladu sa tada važećim zakonodavstvom.

- Ukoliko sud nađe da postoji povreda prava na imovinu, onda se ta činjenica ne može pripisati tuženoj strani, odnosno Crkvenoj opštini Drinjača - navodi se u mišljenju.

Pored toga, navodi se da je vrijednost zemljišta na kojem je izgrađena crkva oko 7.700 KM, dok je sudski vještak Mirsad Izić u junu prošle godine procijenio da je vrijednost crkvenog objekta u Konjević polju 202.300 maraka. Apelantkinji je tužena strana nudila naknadu za sporno zemljište od 50.000 KM i 2.000 KM na ime sudskih troškova, ali je ona to odbila.

Crkvina

Parcela Fate Orlović na kojoj je izgrađena crkva u zemljišnim knjigama nosi naziv “Crkvina”, što upućuje na činjenicu da je tu nekada bila crkva. Naime, do sada se u praksi pokazalo da takvi i slični nazivi parcela potiču od toga što je na takvim parcelama nekada bila crkva.

Dodatni kuriozitet u cijeloj stvari je što to područje crkveno-pravno više ne pripada Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, jer je Sabor SPC u maju ove godine donio odluku kojom su opštine Bratunac, Srebrenica, Milići, Vlasenica i Han Pijesak, te Olovo u FBiH pripojene Mitropoliji dabrobosanskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana