Veliko nevrijeme u nekoliko gradova Srpske, grad zabijelio polja i krovove na Sokocu VIDEO

GS

SOKOLAC - Jak pljusak propaćen vjetrom i naletima leda u poslijepodnevnim satima pogodio je nekoliko gradova u Srpskoj , što je prouzrokovalo štetu prvenstveno na putnim pravcima zbog velike količine padavina.

U nekim mjestima su zabilježene velike količine padavine dok je u nekim bilo i grada.

Naročito velike količine grada su pale u Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač i sve je ličilo kao da je pao snijeg.

Olujno nevrijeme je nanijelo veliku štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima u Sokocu, izjavio je načelnik opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je rekao da je jako nevrijeme u popodnevim časovima gradsko naselje, centralni dio opštine, sela od Čavčeva polja na Ravnoj Romaniji, dijela Glasinačkog polja, dio sela u mjesnoj zajednici Knežina i u dijelu mjesne zajednice Sokolovići, do sela Kalimanići.

 

Mještanin Podromanije Radomir Ponjarac rekao je da je grad u ovom selu prekrio puteve i zabijelio se na imanjima.

"Led je pobio sve što sam zasijao, na površini od pet dunuma kukuruza, dva/tri dunuma krompira, kao i sve ostalo sitno povrće", istakao je Ponjarac.

 

Bjelica je najavio da će komisija za procjenu štete sutra obići teren, a da je on već obišao jedan broj sela i uvjerio se u veliku materijalnu štetu na usjevima, plastenicima i voćnjacima.

Bjelica je naglasio da će poslije obilaska terena i prikupljanja potrebnih podataka ujutro održati sastanak sa saradnicima, te da će komisija za procjenu štete biti upućena na teren da bi se mogao organizovati bilo kakav vid pomoći poljoprivrednicima.

Grad je pogodio i Gornju Lupljanicu u Derventi i da je obilna kiša pala u Modriči pa se voda zadržala na ulicama.

Takođe, snažan vjetar oborio je drveće na vozilo u Trnovači kod Foče, koje je išlo magistralni put putem iz pravca Tjentišta.

Olujno nevrijeme zahvatilo je danas i Modriču.

                                              

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano.

Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su još uvijek bez struje.

Veliko nevrijeme pogodilo je i dio Federacije BiH, uključujući i gornji dio Travnika, Paklarevo, Turbe, Vitez i Busovaču, gdje je takođe padao grad.

Nevrijeme je u poslijepodnevnim satima pogodilo i naselje Dubrave u opštini Visoko i napravilo je ogromnu štetu na putnoj infrastrukturi.

Zbog obilne količine padavina, cesta i putni prilaz u ovom naselju su u potpunosti oštećeni, i sudeći prema snimcima kiša je "odnijela" dio asfalta, što je stvorilo dodatnu opasnost za vozače, ali i pješake.

U Vatrogasnom odjeljenju na Sokocu su rekli da nije bilo poziva za pomoć, a u Hitnoj pomoći Doma zdravlja da nije bilo prijavljenih lica povrijeđenih tokom nepogode.

 

U narednim danima je najavljeno nestabilno vrijeme koje će biti praćeno padavinama i padom temperatura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana