Veliki značaj Četvrtog bataljona Vojne policije u odbrani Srpske

Srna
Veliki značaj Četvrtog bataljona Vojne policije u odbrani Srpske

ISTOČNO SARAJEVO- U Lukavici je danas obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske kroz koji je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo 409 boraca, od kojih je 21 poginuo.

Tim povodom služen je parastos poginulim i preminulim pripadnicima ove jedinice i položeni vijenci kod spomenika “Slava srpskom borcu” u Lukavici.

Sekretar Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko-romanijske regije Dragan Pjević rekao je da je Četvrti bataljon Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS imao veliki značaj u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a život za Srpsku dao je 21 borac ove jedinice.

Pjević je istakao da je kroz jedinicu prošlo 409 boraca, a u nekim momentima je brojala od 120 do 150 vojnika, a 31 je odlikovan, od toga neki i više puta.

On je naglasio da je Četvrti bataljon Vojne policije bio u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa i pod njegovom direktnom komandom.

Pjević je podsjetio da je jedinica 24. maja 1992. godine nakon višednevne blokade muslimanskih snaga napustila kasarnu “Viktor Bubanj” u Sarajevu i izmještena u selo Tvrdimići na Trebeviću, a dan kasnije izvršeno je prvo postrojavanje.

Bataljon je poslije toga stacioniran u kasarni “Slobodan Princip Seljo” u Lukavici.

-Uz uobičajne vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od neprijateljske agresije - istakao je Pjević.

On je naveo da su pripadnici ovog bataljona iz školskih klupa izašli i branili Republiku Srpsku, a danas se nalaze na marginama, pogotovo oni koji su tada imali oko 18 godina, jer su kategorizacijom svrstani od treće do sedme kategorije.

-To hitno treba ispraviti i nadam se da će vlasti Republike imati sluha za to, jer smo mi to zaslužili - rekao je Pjević.

Janko Trifunović kaže da je u Četvrti bataljon Vojne policije stupio sa 18 godina i da su većina bila mladi vojnici koji su iz školskih klupa krenuli u rat.

-Mi smo se kao mladići sastali u tom teškom vremenu gdje smo iskusili sve nedaće ratnih dešavanja - rekao je on i dodao da ih je to zbližilo za čitav život i danas se sastaju i evociraju sjećanja na svoje poginule saborce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana