Velik broj zaposlenih u opštinama u Srpskoj najveća kočnica

Marijana Miljić Bjelovuk
Velik broj zaposlenih u opštinama u Srpskoj najveća kočnica

BANjALUKA - Ukupna ocjena razvijenosti lokalnih zajednica u Srpskoj je nezadovoljavajuća, jer se veći dio opština i to čak njih 55,56 odsto nalazi u kategoriji nerazvijenih i izrazito nerazvijenih.

U nacrtu strateške platforme za razvoj lokalne samouprave u RS za period od 2022. do 2028. godine, koji je skrojilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, navedeno je da je skoro jedna trećina, tačnije 31,75 odsto opština smješteno u kategoriji izrazito nerazvijenih.

Na kraju kada se sve podvuče ostaje da od 64 lokalne zajednice u Srpskoj svega 44,44 odsto zauzima mjesto u kategorijama razvijenih i srednje razvijenih.

U istom dokumentu navedena su četiri goruća problema koji opterećuju funkcionisanje gradova i opština. Na prvom mjestu nalazi se veliki broj zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama, a na drugom neslaganja na relaciji skupština i gradonačelnik, odnosno načelnik opštine.

Osim toga naglašeno je i da je posljedice na rad jedinica lokalne samouprave ostavila i pandemija virusa korona, ali i da je loše i nikakvo upravljanje nekretninama u samim opštinama i gradovima.

Zbog svih tih problema jedinicima lokalne samouprave predloženi su strateški ciljevi kojima treba da se posvete u idućem periodu, a na prvom mjestu je unapređenje položaja i obim ostvarivanja nadležnosti lokalne samouprave u sistemu vlasti u Republici Srpskoj.

Nerazvijene: Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo

Izrazito nerazvijene: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići

Takođe opštine i gradovi na putu razvoja treba da unaprijede i sistem finansiranja lokalne samouprave, ali i poboljšaju upravljanje, organizaciju i kapacitete lokalnih uprava, preduzeća i ustanova u njihovoj nadležnosti. Takođe kvalitet i dostupnost usluga u nadležnosti samih gradova i opština treba da bude daleko bolji nego što je to u današnje vrijeme. Predsjednik Saveza opština i gradova u RS Ljubiša Ćosić rekao je da je potrebno domaćinski upravljati gradovima i opštinama u Srpskoj.

- Na takav način sve lokalne zajednice biće na putu razvoja. Pored toga treba da prate i donose mjere iz pronatalitetne i demografske politike, jer na taj način pospješuju svoj razvoj. Naravno da je sa druge strane potrebna i pomoć nadležnih institucija Srpske - rekao je Ćosić i dodao da je pandemija virusa korona poljuljala planove svim lokalnim zajednicama u Srpskoj, ali da je većina problema stavljena pod kontrolu.

Podvukao je da su opštine i gradovi u Srpskoj sada opterećeni novim problemima zbog dešavanja u svijetu pa se tako dešavalo prethodnih mjeseci da se na tendere koje raspisuju lokalne zajednice malo ko od firmi prijavi zbog rasta cijena građevinskog materijala i neizvjesnosti na tržištu.

- Investicioni ciklus je usporen, a pojedine projekte gradske i opštinske vlasti odgađaju - rekao je Ćosić i dodao da je sa druge strane inflacija pogurala prihode u budžetima lokalnih zajednica.

U skladu sa tim Ćosić je podvukao da će odmah nakon oktobarskih izbora ponovo na dnevni red staviti pitanje raspodjele prihoda od PDV-a lokalnim zajednicama, jer smatraju da posebno manje opštine treba da dobiju više novca od tog poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana