Vatikan 2. marta otvara arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog

Srna
Vatikan 2. marta otvara arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog

BEOGRAD - Vatikan će 2. marta otvoriti arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog, koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio od 1939. do 1958. godine, javila je Katolička novinska agencija Austrije /KAP/.

Agencija navodi da će toga dana više arhiva omogućiti uvid u svoje materijale iz vremena pontifikata Pija Dvanaestog, od kojih je najveći i najpoznatiji Vatikanski Apostolski arhiv, koji se ranije zvao "Vatikanski tajni arhiv".

Biće otvoreni i arhivi Kongregacije za doktrinu vjere, Kongregacije za Istočnu crkvu i Kongregacije za jevanđelizaciju naroda, kao i dva arhiva Državnog sekretarijata, te "Penitentiarije", jednog od tri tribunala zaduženog za izdavanje "oprosta grijehova" u Rimokatoličkoj crkvi.

Arhivar u vatikanskom Državnom sekratarijatu Johan Iks rekao je juče na konferenciji za novinare da je samo u njegovom arhivu više od dva miliona fascikli koje se tiču pontifikata Pija Dvanaestog.

Johan Iks je istakao da će rad istraživača biti veoma olakšan digitalicizacijom, jer je u međuvremenu digitalizovano 1,3 miliona fascikli i djelimično su utvrđene i ključne riječi koje olakšavaju pretragu.

Prema njegovim riječima, tu je, između ostalog, i korespondencija između Vatikana i Nuncijature u Berlinu, kao i sa njemačkim ambasadorom pri Vatikanu tokom Drugog svjetskog rata.

Iks, koji je, između ostalog, u dva petogodišnja mandata počev od 2008. godine bio i konsultant u Kongregaciji za kanonizaciju, nije htio da kaže da li u tim dokumentima ima novih saznanja i istakao da je na istoričarima da to analiziraju i ocijene.

On je precizirao da je njegov arhiv dobio više od 600 zahtjeva istraživača iz cijelog svijeta.

Njih oko 100 dobilo je prva odobrenja, ali u radnoj sali arhiva ima samo 20 mjesta za istraživače, kako je napomenuo Iks.

Iks očekuje i nova saznanja u vezi sa multilateralnom diplomatijom četrdesetih i pedesetih godina 20. vijeka i otkriva da, osim diplomatskih dokumenata Vatikana u odnosima sa pojedinim zemljama u vrijeme Pija Dvanaestog, u arhivi ima i korspondencije sa UN i njenim organizacijama, ali i sa Evropskim savjetom pa sve do nevladinih organizacija.

Arhivar i bibliotekar Rimske crkve, portugalski kardinal Hoze Tolentino de Mendonca, rekao je na konferenciji za novinare da istorijsko istraživanje zahtijeva "iskrenost u potrazi za istinom, pa čak i ako rezultati izvrću na glavu dosadašnja saznanja".

On je istakao da je otvaranje arhiva iz vremana Pija Dvanaestog istorijski momenat ne samo zbog samog pape, nego i zato jer je riječ o, kako je naveo, međunarodnoj istoriji dvije važne decenije 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana