Varhelji: Prostor za pronalaženje rješenja i spremnost da se krene naprijed

Srna
Varhelji: Prostor za pronalaženje rješenja i spremnost da se krene naprijed

SARAJEVO - Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji izjavio je da je na svim sastancima koje je vodio u BiH prepoznao postojanje prostora za pronalaženje rješenja i spremnost aktera da se krene naprijed.

"Uočio sam spremnost da se radi na pitanjima u vezi sa državnom imovinom, izmjenama krivičnog zakona, te ustavnoj i izbornoj reformi. Vidio sam i spremnost za povratak u rad institucija, kako bi se napravili pomaci po ovim pitanjima", naveo je Varhelji, podsjećajući da se sinoć u Sarajevu sastao sa liderima vladajuće koalicije Miloradom Dodikom /SNSD/, Draganom Čovićem /HDZ BiH/ i Bakirom Izetbegovićem /SDA/.

U pisanoj poruci objavljenoj nakon danas završene dvodnevne posjete BiH, Varhelji je potvrdio da je Evropska komisija spremna pomoći i omogućiti rad na ovim pitanjima u interesu BiH.

"Iz tog razloga sam povjerio ambasadoru /Johanu/ Satleru da pokrene ovaj angažman, a u saradnji sa ključnim partnerima", dodao je Varhelji i najavio da će to biti učinjeno i sa primjesom hitnosti za pronalaženje rješenja, tako da BiH brzo okrene stranicu nakon ove krize.

Evropski komesar za proširenje ponovio je da je tokom posjete Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, te razgovora sa svim političkim akterima i ključnim institucijama BiH objasnio da je evropska perspektiva zemlje stvarna i kredibilna, objavljeno je iz Evropske komisije.

"Jasno sam istakao da je EU u potpunosti opredijeljena za stabilnost, suverenitet, jedinstvo i integritet BiH", naveo je Varhelji.

On je istakao da je njegova glavna poruka bila da lideri moraju napraviti korake ka smanjenju tenzija, nastaviti dijalog, te se hitno vratiti u potpuno funkcionalne institucije.

"Fokus treba vratiti na evropsku agendu i sprovođenje 14 ključnih prioriteta kako bi BiH konačno mogla početi napredovati na putu ka EU i postati zemlja kandidat", poručio je Varhelji.

On je dodao da ove reforme treba nastaviti kako bi BiH mogla u potpunosti imati koristi od programa EU i njenog Ekonomskog i investicionog plana osmišljenog za zapadni Balkan, u okviru kojeg BiH može biti jedna od glavnih korisnica.

"Ovo je od suštinske važnosti za zemlju, njene građane i njene biznise. Reforme stoje, a u ovom trenutku BiH rizikuje da izgubi 1,5 milijardi evra za infrastrukturne projekte povezivanja, ako se ništa ne preduzme. I više sredstava bi bilo dovedeno u pitanje u budućnosti", napomenuo je Varhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana