Varhelji: Omogućiti vakcine za zemlje zapadnog Balkana

Tanjug
Varhelji: Omogućiti vakcine za zemlje zapadnog Balkana

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU naglasio je potrebu da se brzo osigura pristup zemalja zapadnog Balkna vakcinama protiv kovida - 19.

- U borbi protiv kovida-19 EU stoji uz svoje partnere na zapadnom Balkanu i u istočnom susjedstvu - napisao je Varhelji na "Tviter" nalogu.

Varhelji predstavlja Evropsku komisiju na današnjem sastanku Savjeta EU koji, između ostalog, razgovara o ažuriranju strategije EU za podjelu vakcina protiv kovid-19 sa trećim zemljama i drugim naporima EU da se obezbijedi ravnopravan i pošten pristup bezbjednim vakcinama na globalnom nivou.

Čelnici EU su izjavili da će zemlje zapadnog Balkana imati prioritetan pristup podjeli vakcina koje je EU nabavila za svoje tržište.

U tom cilju je predloženi i mehanizam kroz koji bi Evropska komisija koorinisala raspodjelu vakcina partnerskim zemljama.

Do ovog trenutka preko EU u zemlje regiona nije stigla nijedna isporuka vakcina, a u Briselu pozivaju na strpljenje i naglašavju da će zapadni Balkan dobiti vakcine od EU "što je prije moguće".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana