Varhelji nakon primopredaje vakcina: EU je stalo do BiH i regiona

GS
Varhelji nakon primopredaje vakcina: EU je stalo do BiH i regiona

SARAJEVO- Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Sarajevu, nakon što je BiH isporučen prvi kontingent od više od 10.000 vakcina protiv virusa korona iz mehanizma „EU4Health“, da je to korak ka osnaživanju procesa imunizacije.

- Kroz osiguranje ove pomoći, EU je pomogla da se osnaži proces vakcinacije u BiH. Prvenstveno je tu riječ o zdravstvenim radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv virusa korona - rekao je Varhelji na konferenciji za medije, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv virusa korona iz EU.

On je dodao da je ovo korak koji vodi izlasku iz pandemije, značajan dan i poruka da je EU stalo do regiona i BiH, što je, kako je rekao, pokazivala od samog početka pandemije.

Prema njegovim riječima, kroz osiguranje količina vakcina, EU pomaže da se osigura bezbjednost zdravstvenog sektora i ukupnog stanovništva.

-Stojimo uz BiH od početka pandemije. Ovo je vrlo važan momenat kada počinjemo pomagati masovniju kampanju vakcinacije u BiH. Želimo pomoći da osigurate vakcine za zdravstvene radnike, koji su na prvoj liniji borbe. Ovo je sigurnost za njih, ali i za populaciju u cijeloj zemlji. Druge doze će primiti narednog mjeseca - kazao je.

Varhelji je istakao da će BiH dobiti više od 200.000 doza vakcina putem EU mehanizma.

-BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je početak, jer moramo vakcinisati sve - kazao je Varhelji.

Dodao je da ovo nije bio lagan zadatak.

- Evropa brine o vama. Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona. To je naša osnovna poruka - istakao je Varhelji.

Šalenberg je rekao da je, u kontekstu zajedničke borbe protiv pandemije, danas dobar dan i za BiH i za EU.

-Moje i prisustvo gospodina Varheljija pokazatelj je da smo tu uz vas i da ne odustajemo - dodao je Šalenberg.

On je naglasio da su ove količine vakcina rezultat zajedničkog evropskog napora.

-Mi smo svjesni da naša sigurnost zavisi od sigurnosti cijelog regiona. Naša dobrobit zavisi od dobrobiti ostatka regiona. Više od 200.000 građana koji žive u Austriji ima porodične veze sa BiH - pojasnio je Šalenberg.

Dodao je da je ovo zajednički trud svih i zajednička borba.

- EU vas nije iznevjerila i možete računati na nas. Kad su nas na početku godine pitali hoćemo li koordinisati nabavku vakcina za zapadni Balkan odmah smo pristali. Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni, to je osnovna poruka u pandemiji - istakao je Šalenberg.

Tegeltija je zahvalio EU na pomoći BiH i Varheljiju koji je došao da lično isporuči prve vakcine, kao i Austriji preko koje se vršila nabavka.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je u BiH danas, putem mehanizma EU, stiglo više od 10.000 doza vakcina „fajzer“.

Tegeltija je istakao da je EU za nabavku vakcina obezbijedila 13,7 miliona evra, od čega će 213.000 doza dobiti BiH.

On je zahvalio komesaru EU za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju što je lično došao da isporuči vakcine za BiH i Vladi Austrije posredstvom koje je izvršena isporuka ovih vakcina.

Tegeltija je, nakon sastanka sa Varheljijem i saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom na sarajevskom aerodromu, izjavio da u maju i junu očekuje značajnije količine vakcina koje treba da stignu u BiH.

-O tome smo govorili prethodne sedmice. U ovom trenutknu postoji dogovori da bi u maju i do kraja juna u BiH trebalo biti isporučeno više od 850.000 vakcina - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare.

On je istakao da je vrlo važno da postoji kontinuitet u isporuci vakcine kako bi zdravstveni radnici mogli planirati vakcinaciju i da se prije jeseni, u ljetnjim danima, kada se očekuje slabljenje kovida 19 može vakcinisati veći broj građana BiH.

-Nama ostaje dalje da radimo i sa EU na nabavci novih doza vakcina. Očekujemo da i entiteti kroz svoje direktne nabavke obezbijede dodatne količine vakcina i, ukoliko isporuka vakcina po sistemu Kovaks bude išla prema planu kako je definisano za maj i jun, uvjeren sam da BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja svih građana - rekao je Tegeltija.

On je zahvalio svima koji su pomogli da počne ovaj proces nabavke vakcina kroz EU mehanizam i da je uvjeren da će biti redovne isporuke.

Tegeltija je rekao da će ove vakcine raspodijeliti kao i bilo koje druge - 62 odsto za FBiH, Srpska će dobiti 38, a Brčko distrikt dva odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana