Uvod u opasan presedan

Vedrana Kulaga Simić
Uvod u opasan presedan

DOBOJ, SREBRENICA - Iako će pravni timovi izbornih pobjednika u Doboju i Srebrenici dostaviti žalbe na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom su poništeni rezultati izbora na većini birališta u tim lokalnim zajednicama, nema velike nade da će biti i uvaženi jer je, kako upozoravaju, na pomolu je veliki presedan u domaćem pravnom sistemu.

CIK BiH je u četvrtak poništio rezultate izbora na 28 biračkih mjesta u Srebrenici i 89 u Doboju za nivo načelnika, odnosno gradonačelnika, kao i za lokalne parlamente, zbog uočenih nepravilnosti i malverzacija, što je izazvalo burne reakcije dijela stranaka sa srpskim predznakom koje smatraju da su članovi donijeli političku, a ne ispravnu odluku, koja bi mogla da ima dalekosežne posljedice.

Nezadovoljnim stranaka je dat rok da do danas (subota) do 16 časova predaju u CIK žalbu koja će biti dostavljena Apelacionom odjeljenju Suda BiH, koji ima posljednju riječ.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da su u žalbi ukazali na čitav niz nepravilnosti.

- Sve što su naveli u CIK-u je paušalno. Ovo je jednostavno namirivanje Doboja za Srebrenicu i obrnuto - kazao je Grujičić za “Glas Srpske”.

Ne očekuje, ipak, drugačiju odluku Suda BiH od one koju je donio CIK.

- Iskustvo nam govori da stvari idu po principu kadija te tuži, kadija te sudi. Ako se ovaj sud bude vodio pravdom, zbog čega i postoji, poništiće odluku i eventualno izbori biti ponovljeni na nekim biračkim mjestima, uglavnom u FBiH, jer je tamo bilo nepravilnosti. Ne bježimo od toga da se ponove na nekim mjestima i u Srebrenici - istakao je Grujičić i dodao su stranke sa srpskim predznakom održale već jedan sastanak u petak, ali da će za sto ponovo kada dobiju sudsku odluku.  

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ističe za “Glas Srpske” da će žalba na vrijeme biti upućena, ponovivši da je, prema njihovim ocjenama, odluka u svim segmentima donesena nezakonito.

- Nema ni imena ko je vještačio, što ostavlja prostora za sumnju da je to bio neko iz SDS-a i PDP-a, nema informacija ko je angažovao vještaka i tako dalje. U obrazloženju su paušalne ocjene, bez utemeljenja u Izbornom zakonu. Ne želim da prejudiciram odluku Suda, ali ako ne uvaži žalbu, to će biti presedan i katastrofalno za pravni sistem BiH, odnosno biće kadija te tuži, kadija ti sudi - istakao je Jerinić, koji smatra da će opet i na ponovljenim izborima odnijeti pobjedu.

S druge strane, u SDS-u, PDP-u i DNS-u pozdravljaju odluku u Doboju, a već se spekuliše da na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata, nego će dati podršku Srđanu Todoroviću (SP), koji je i u novembru išao u izbornu trku. Todorović je poručio za “Glas Srpske” da ostaje kandidat i da će jedino tražiti podršku građana, a da je svaka druga dobrodošla.

- Ne znam da li ću biti jedini kandidat opozicije. Ni prošli put nismo tražili podršku bilo koje partije, već isključivo građana - istakao je Todorović, koji vjeruje da će Apelaciono odjeljenje Suda potvrditi odluku CIK-a, ali i da neće biti ništa promijenjeno ako i nove izbore budu sprovodili aktuelni članovi dobojske izborne komisije.

Pritisak

Iz DEMOS-a su saopštili da je odluka CIK-a donesena pod političkim pritiskom određenih centara moći, te da su posebno indikativni navodi da izbori nisu poništeni na biračkim mjestima na kojima su većinski glasali Bošnjaci.

- Na ovaj način se CIK legitimiše kao instrument za prekrajanje izborne volje birača u Srebrenici i Doboju - smatraju u DEMOS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana