Utvrđen nacrt izmjena Zakona o ribarstvu: Uzgojem će moći da se bave i fizička lica

Srna
Utvrđen nacrt izmjena Zakona o ribarstvu: Uzgojem će moći da se bave i fizička lica

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ribarstvu kojim se, između ostalog, daje mogućnost fizičkim licima da obavljaju djelatnost akvakulture.

Aktuelni Zakon o ribarstvu usvojen je 2012. godine, a pratilo ga je donošenje većeg broja pravilnika s ciljem zaštite i unapređenja ribljeg fonda u ribolovnim vodama, prirodnih staništa i biodiverziteta s jedne, te razvoja akvakulture sa druge strane, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

- Predloženim izmjenama i dopunama ovog zakona daje se mogućnost fizičkim licima da obavljaju djelatnost akvakulture. Prema važećem zakonu, za obavljanje ove djelatnosti trebalo je da lica budu registrovana kao preduzetnici - pojasnili su u Vladi.

Izmjenama predmetnog zakona definišu se objekti za uzgoj ribe, gdje se pored uobičajenih navode i zatvoreni objekti za akvakulturu, što podrazumijeva ili uključuje recirkulaciju vode tokom uzgoja.

- To se direktno odražava na troškove tokom uzgoja, a izmjenama ovog akta definišu se i obaveze i prava subjekata koji se bave uzgojem genetskog materijala /oplođena ikra, riblja mlađ i riba/ za poribljavanje s ciljem očuvanja optimalne strukture i veličine populacija autohtonih vrsta riba u ribolovnim vodama i biološke raznovrsnosti - navodi se u saopštenju.

S ciljem zaštite, praćenja, planiranja i razvoja resursa u ribarstvu predviđa se donošenje programa razvoja ribarstva i akvakulture kao planskog dokumenta koji obezbjeđuje dugoročnu politiku upravljanja u sektoru ribarstva i akvakulture na period od 20 godina.

U nacrtu ovog zakona posebno je istaknuta zaštita izvorišta rijeka, riječica i potoka kao dijelova ribolovnih voda s ciljem sprečavanja njihovog zagađenja, a izmijenjene su i odredbe kojima se uređuje inspekcijski nadzor, te su ublažene novčane kazne propisane za radnje koje se u ovom zakonu kvalifikuju kao prekršaji.

Zapošljavanje

Vlada Republike Srpske usvojila je danas izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja u Srpskoj za prošlu godinu, za čije je sprovođenje kroz realizaciju šest programa planirano 16.901.413 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje 3.292 lica.

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine, po svim realizovanim programima zapošljavanja, odobrena su sredstva od 15.187.895 KM za zapošljavanje ukupno 2.888 lica, a od tog broja do kraja prošle godine zaposlena su 2.033 lica i realizovana sredstva u iznosu od 10.501.476 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Zbog posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, realizacija Akcionog plana zapošljavanja za 2020. godinu je kasnila, pa je za neke od programa produženo trajanje javnog poziva do kraja prošle godine, te se realizacija određenog broja odobrenih zahtjeva nastavlja i u ovoj godini.

Prema podacima iz izvještaja, zaključno sa 31. decembrom prošle godine sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske po osnovu zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti brisano je 29.879 lica, u prosjeku 2.490 lica mjesečno.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2020. godine.

Informacija će biti upućena na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Program rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2021. godinu, kao i izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana