Utvrditi odgovornost lica koja su prijetila srpskim đacima u Srebrenici

Srna
Utvrditi odgovornost lica koja su prijetila srpskim đacima u Srebrenici

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pozvalo je nadležne da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost lica koja su komentarima na društvenim mrežama i pojedinim medijima prijetila učenicima srpske nacionalnosti iz Prve osnovne škole u Srebrenici.

Iz Ministarstva poručuju da će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da budu predmet političkih zloupotreba.

"Osuđujući svaki vid medijske i političke manipulacije koja ugrožava bezbjednost učenika, Ministarstvo prosvjete i kulture poziva rukovodstvo opštine Srebrenica, Prvu osnovnu školu, kao i sve građane ove opštine da zajedno rade na stvaranju boljih uslova za obrazovanje i zdravo odrastanje sve djece u Srebrenici", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U saopštenju se podsjeća da je prije dva dana održan sastanak predstavnika Ministarstva sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem, predsjednikom Skupštine opštine Nedibom Smajićem, vršiocem dužnosti direktora Prve osnovne škole Dragim Jovanovićem i predsjednikom Savjeta roditelja Mirnesom Zahirovićem, na kojem je usaglašen niz mjera koje treba da doprinesu stvaranju bezbjednog okruženja, boljoj komunikaciji i međusobnom razumijevanju u Srebrenici.

Tom prilikom zaključeno je da će Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno sa lokalnom zajednicom i Prvom osnovnom školom učiniti sve da zaštiti svakog učenika od bilo kakvog oblika diskriminacije.

Na zahtjev roditelja učenika srpske nacionalnosti usaglašeno je da se u Savjet roditelja iz svakog razreda bira po jedan roditelj iz reda Srba i Bošnjaka.

Nije udovoljeno naknadnom zahtjevu roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda jer to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Nije udovoljeno ni zahtjevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umjetničke slike sa likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića jer je riječ o istorijskim ličnostima koje se izučavaju u nastavi, a ne o uvredljivom sadržaju.

Na sastanku je istaknuto da se Školski odbor bira i odlučuje u skladu sa Pravilnikom o radu i postupku izbora i razrješenja njegovih članova i da ga čine četiri predstavnika Srba i tri predstavnika Bošnjaka.

Usaglašeno je da, osim školske slave koja se obilježava 27. januara, Prva osnovna škola ubuduće obilježava i Dan škole, kao što to čini veliki broj škola u Srpskoj, podsjeća se u saopštenju.

Učenici srpske nacionalnosti jutros nisu došli na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici, u skladu sa zaključcima sastanka roditelja srpske djece, potvrdili su Srni članovi Savjeta roditelja u ovoj školi.

Roditelji učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici sinoć su odlučili da od danas njihova djeca bojkotuju nastavu jer je, kako su ocijenili, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ignorisalo njihove zahtjeve na sastanku u vezi sa problemima u ovoj školi, održanom prije dva dana u Banjaluci.

Oni su nezadovoljni što na sastanak sa resornim ministrom Natalijom Trivić nije pozvan i predstavnik roditelja srpske djece da iznese njihove stavove, nego su samo razmatrani bošnjački zahtjevi, kojima je, kako navode, većinom udovoljeno.

Fotografija grupe srpskih učenika iz Srebrenice obučenih u tradicionalne srpske narodne nošnje sa uzdignuta tri prsta, u čijoj pozadini je srpska trobojka i natpis "braća četnici" ranije je objavljena je na društvenoj mreži "Instagram" na profilu jednog od učenika osnovne škole u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana