Ustavni sud o zahtjevu Džaferovića krajem septembra

Srna
Ustavni sud o zahtjevu Džaferovića krajem septembra

SARAJEVO - Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, koja je najavljena za 28. i 29. septembar, naći će se zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske koje je podnio Šefik Džaferović u vrijeme kada je bio član Predsjedništva BiH.

Džaferović je 2021. godine uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, s prijedlogom da se navedeni zakon ukine.

Zahtjev se odnosi na neusklađenosti odredaba osporavanog zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog tržišta na cijeloj teritoriji BiH, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju.

U Džaferovićevom zahtjevu se, između ostalog, ocjenjuje da je Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske “u suprotnosti sa Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti”, te da se “njime uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta”.

U dnevni red je uvršten i zahtjev koji je 2021. godine podnijelo sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske, navodi se na veb strani Ustavnog suda BiH.

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja zatražio je tada od Ustavnog suda BiH da kao neosnovane odbije zahtjeve Kluba Bošnjaka za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Oni su naglasili da Vijeće naroda Republike Srpske nije poseban dom Narodne skupštine, te da delegati u tom tijelu nemaju aktivnu legitimaciju za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana