Ustavni sud BiH: Odgođeno donošenje odluke o koncesijama

Srna
Ustavni sud BiH: Odgođeno donošenje odluke o koncesijama

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odgodilo je do januara naredne godine odlučivanje o privremenoj mjeri koja se odnosi na zahtjev za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija.

Odluka je odgođena do januara kada je planirana naredna plenarna sjednica suda, koji će do tada, kako je pojašnjeno, od učesnika u postupku zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Radi se o zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske prouzrokovanog donošenjem odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini.

U suštini ove apelacije je dogovor Republike Srpske i Srbije o izgradnji hidroelektrana u gornjem toku Drine, a poslanici Predstavničkog doma traže da se dogovor suspenduje i da BiH bude ključni akter u pregovorima o tom projektu.

Odlučivano samo o nošenju brade u Oružanim snagama, ne i o hidžabu

Ustavni sud BiH precizirao je da je konačnu i obavezujuću odluku donio kada je riječ o nošenju brade u Oružanim snagama BiH dok nije bilo podnesenog zahtjeva koji se odnosi na ocjenu ustavnosti za nošenje hidžaba.
Objašenjenje iz suda je uslijedilo zbog, kako su naveli, veoma nejasnih i nepreciznih istupa i izjava u medijima povodom jučerašnje odluke po apelaciji lidera SDA Bakira Izetbegovića.

"Ustavni sud je u toj odluci odlučivao samo i isključivo o nošenju brade od strane vojnika u Oružanim snagama BiH", istaknuto je u saopštenju i dodaje se da je takva odluka uslijedila jer je to bio jedini zahtjev podnosioca zahtjeva.

Iz Ustavnog suda su istakli da se u konkretnom slučaju ne radi ni o kakvoj djelimičnoj odluci Ustavnog suda na način da se u tom predmetu očekuje još neka odluka, poput o hidžabu.

"U ovom predmetu je donesena odluka o dopustivosti i meritumu koja je konačna i obavezujuća i kojom je Ustavni sud BiH okončao postupak u ovom predmetu. Ustavni sud nema bilo kakvog podnesenog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga BiH u odnosu na nošenje hidžaba ili u odnosu na bilo koji drugi dio uniforme u Oružanim snagama BiH", dodaju iz Ustavnog suda.

Odlučujući po apelaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Ustavni sud je zaključio da je osporenim rješenjem Okružnog suda u Bijeljini prekršeno apelantovo pravo na imovinu.

Pojasnili su da je Okružni sud, u nedostatku zakonskog okvira za proceduru u kojoj se apelant našao, propustio da direktnom primjenom Ustava BiH i Evropske konvencije zaštiti apelantova prava.

Sve odluke usvojene na danas završenom dvodnevnom zasjedanju Ustavnog suda biće dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana