Uskoro usvajanje akcionog plana za provođenje istraživanja o uticaju odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Srna
Uskoro usvajanje akcionog plana za provođenje istraživanja o uticaju odlaganja otpada na Trgovskoj gori

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će na narednoj sjednici Vlada usvojiti akcioni plan za provođenje geoloških, hidroloških i seizmoloških istraživanja na teritoriji Srpske, koji će biti pokazatelji uticaja eventualne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Za realizaciju plana je u budžetu Srpske obezbijeđeno milion KM, a po njegovom usvajanju na teritoriji Republike Srpske pristupiće se istraživanjima uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, eventualne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković je pozvao Vladu Federacije BiH i federalno resorno ministarstvo da usvoji sličan dokument, te da na teritoriji Federacije sprovedu istraživanja koja će biti pokazatelji uticaja izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

On je u Banjaluci razgovarao sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem o aktivnostima koje, uz koordinaciju ovog ministarstva, sprovodi Ekspertski i Pravni tim za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Sastanku je prisustvovao i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana