Uskoro formiranje nove komisije za Srebrenicu

ATV
Uskoro formiranje nove komisije za Srebrenicu

Imena članova nezavisnih Komisija koje će utvrđivati istinu o stradanju svih naroda u Srebrenici od 1992-1995. i o stradanju Srba u Sarajevu biće poznata naredne sedmice.

Vlada Srpske usvojila je kriterijume za imenovanje po dva člana iz institucija koje je predložio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina. Iako su i ranije nagovještavali da će se na spisku naći dobro poznata imena, za sada otkrivaju samo da će to biti kompetentne sudije, tužioci, advokati i lica iz akademske zajednice.

"Prihvaćen je prijedlog Ministarstva pravde da se za članove Komisije imenuju po dva predstavnika sljedećih institucija: Narodna skupština Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, Udruženje sudija Republike Srpske, Udruženje tužilaca Republike Srpske, Advokatska komora Republike Srpske, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti, međunarodni pravni eksperti", istakli su iz Vlade Republike Srpske.

Otkriveno je da će sudije, tužioci i advokati koji budu članovi nezavisne Komisije imati najmanje pet godina iskustva u oblasti krivičnog i međunarodnog humanitarnog prava. Isto važi i za međunarodne pravne eksperte. Iz Republike Srpske na sve jasna poruka - Novi Izvještaj znači i konačno priznanje zločina nad Srbima u srebreničkoj regiji, iako dokazi godinama stoje u ladicama BH-Tužilaštva, bez procesuiranja. 

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, za ATV kaže da intenzivno razgovara sa budućim članovima Komisija i da će im dostaviti sve informacije koje su prikupili, ali da niko neće uticati na njihov rad. 

"Te metodologije predstavljaju okvir rada bez bilo kakve želje i namjere da se uplićemo u sam rad komisije. Dakle, metodologijom jeste propisano da će sama komisija donijeti poslovnik o radu i da će, dakle, svoj način djelovanja i rada ispuniti u skladu sa tim poslovnikom, a koji će biti u skladu sa metodologijom", istakao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.  

"Metodologija se radi u skladu sa najboljim kriterijumima i praksama koju su imali na nekim sličnim mjestima u svijetu. Naravno, to rade stručni ljudi", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske u avgustu je jednoglasno odbacila Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je tadašnja Vlada sa Draganom Mikerevićem na čelu usvojila, pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Tadašnji Izvještaj obuhvatao je ratna dešavanja isključivo od 10. do 19. jula ratne 1995. godine, a sadržavao je samo Bošnjačke žrtve.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana