USK suočen sa sve većim bezbjednosnim problemom: Svakog dana stiže više od 100 migranta

GS
USK suočen sa sve većim bezbjednosnim problemom: Svakog dana stiže više od 100 migranta

BIHAĆ – U Unsko-sanski kanton (USK) svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta u svim prihvatnim centrima usložnjava ne samo humanitarnu, već i bezbjednosnu situaciju, naročito u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Portparol policije USK Ale Šiljdedić pojasnio je da u posljednjih sedam dana, kako je ponovo uspostavljen autobuski međugradski prevoz, na područje USK dnevno u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata, prenosi Kliks.

- Policijski službenici u skladu s odlukom Operativne grupe kontrolišu sva vozila i pokušavaju odvratiti ove strane državljane od ulaska u naš kanton, odnosno usmjeriti ih na mjesto polaska. Kod nekolicine osoba pronađene su boravišne legitimacije iz prihvatnih centara u Sarajevu - izjavio je Šiljdedić.

Iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolisani priliv migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i bezbjednosnu situaciju.

- Smještajni kapaciteti u svim ovdašnjim prihvatnim centrima su popunjeni. S obzirom na broj ljudi koji već boravi u kantonu, svaki novi dolazak itekako usložnjava situaciju. Mi ćemo nastaviti profesionalno obavljati naš posao, međutim neophodno je uspostaviti bilo kakvu kontrolu kretanja migranata kroz BiH - dodao je Šiljdedić.

Premijer USK Mustafa Ružnić smatra da će ostavka ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića narušiti i otežati ne samo stanje u USK već i u cijeloj BiH kada je riječ o situaciji u vezi s migrantima.
Ružnić je rekao da su imenovanjem Radončića postigli razumijevanje po pitanju migranata u Ministarstva bezbjednosti, a da će njegovom ostavkom ponovo imati krizu u nadležnim instucijama BiH za upravljanje migracijama.
Premijer je izrazio bojazan da će USK sada ponovo ostati sam, navodeći da se iz Grčke prema Srbiji, pa samim time i BiH, najavljuje dolazak velikog broja migranata, zbog čega će "građani povući liniju i krenuti u masovne proteste".
- Spremni smo, i policija i zdravstveni radnici, odgovoriti svakom zahtjevu da očuvamo dostojanstvo imovine USK i građana, a i migranata na njihovom putu - rekao je Ružnić za N1.

On je poručio da vjeruje u institucije BiH, ali da se boji da će odlaskom Radončića doći do masovnih protesta građana koji su istakli i to da su spremni blokirati autobuse i ostale puteve kojima migranti dolaze u njihov kanton.

- Profesionalno ćemo se odnositi prema našim partnerima i pozivati institucije u zaštitu imovine BiH, a građane da to prepuste nama da radimo kao do sada. Jeste najveći teret za naše policijske službenike i zdravstvene radnike i sve nas, ali ćemo odgovoriti tom zahtjevu i nećemo posustati - poručio je Ružnić.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH saopštio je juče da je do sada evidentirano više od 200 napada na živote i imovinu lica povratnika u FBiH, koje su izvršili migranti iz afro-azijskih zemalja.

- Migranti se svakodnevno kreću u dugim kolanama kroz povratnička sela u FBiH. Na njihovom putu se nalaze sela u opštinama Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ključ i Bihać. Povratnici osjećaju nesigurnost, jer im nadležne institucije nisu osigurale bezbjednost, kako života, tako i imovine - ističe se u saopštenju.
Iz Odbora upozoravaju da će BiH postati "migrantska sigurna kuća" jer Hrvatska siječe šumu na granici i planira podizanje zida i žice, po uzoru na Mađarsku.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH predlaže da Predsjedništvo BiH neodložno započne pregovore sa Avganistanom, Pakistanom, Iranom, Irakom i drugim državama iz kojih dolaze migranti, radi sklapanja sporazuma o readmisiji.

Iz Odbora traže da oko migrantskog kampa "Lipa" kod Bihaća bude izgrađena ograda dovoljno visoka da se ne može izlaziti iz kampa, kao i da se kamp obezbijedi adekvatnim fizičkim zaprekama i da Služba za poslove sa strancima zajedno sa pripadnicima policije onemogući migrantima napuštanje kampa.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je još prije nekoliko dana ponovo tražio pomoć nadležnih institucija BiH.

- Nadamo se nastavku uspješne saradnje s Evropskom komisijom i međunarodnim organizacijama, s obzirom na to da smo uz njihovu pomoć uspjeli donekle kontrolisati situaciju. Zaista je pitanje šta bi bilo bez njihove podrške. Očekujemo i neke konkretne poteze nadležnih državnih institucija, jer ne smijemo i ne možemo dopustiti ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija, kad je grad doslovno bio pregažen. Nadam se da nećemo biti prinuđeni na očajničke poteze, kao što je bio otvaranje kampa "Vučjak" – istakao je Fazlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana