Upozoravajući stavovi o djelovanju Savjeta za sprovođenje mira u BiH: Jačaju podjele i dižu tenzije

Vedrana Kulaga Simić
Upozoravajući stavovi o djelovanju Savjeta za sprovođenje mira u BiH: Jačaju podjele i dižu tenzije

BANjALUKA - Ocjene Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK) u BiH, sa kojima uglavnom Rusija nije saglasna, već duže vrijeme ne idu u korist pomirenju na ovom prostoru, nego dodatno produbljuju podjele među narodima i dižu tenzije na domaćoj političkoj sceni.

Stav je to sagovornika “Glasa Srpske”, koji su juče, reagujući na posljednje zasjedanje PIK-a, istakli da je vrijeme da se nešto mijenja na ovom planu i podvukli da polovične činjenice i istine ne mogu donijeti ništa dobro, ni ovdje niti bilo gdje drugo.

Članice Upravnog odbora PIK-a su, uz Rusiju, i Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska.

Nakon dvodnevnog zasjedanja, u kominikeu, uz izdvojeno mišljenje Rusije, istaknuto je da BiH bez odgađanja ispunjava uslove na putu ka EU, imenuje novu vladu FBiH te da sve strane imaju obavezu da u poštuju Dejton, sve anekse i odluke visokog predstavnika. Naglašeno je i da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH, da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće te da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente za obezbjeđenje sprovođenja Opšteg sporazuma za mir te ukazali na izmjene zakona.

Ambasada Rusije u BiH nije podržala kominike, jer smatra da je niz poruka dijela međunarodne zajednice na ivici miješanja u unutrašnja pitanja, uz stav da to više liči na politički alat za promovisanje agende koja nema nikakve veze sa primjenom mirovnog sporazuma. Rusija, kao garant Dejtona, naveli su, dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet BiH, nepovredivost principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima.

- Nažalost, naši partneri su izbjegli da jasno izraze punu podršku tome. Polazimo od potrebe da se što prije ukine spoljni protektorat nespojiv sa suverenitetom BiH, koji predstavlja Kancelarija visokog predstavnika i koji ne samo ne doprinosi stabilizaciji u zemlji, već postaje i izvor lokalnih problema - ističu iz Ambasade Rusije.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski za “Glas Srpske” kaže da se PIK pokazuje kao poprilično irelevantna institucija.

- Ne može se puno toga osporiti iz onoga što su zaključili, ali čini mi se da u PIK-u pokušavaju da ignorišu slona u sobi. Činjenica je da se entiteti ne mogu otcepiti od BiH, ali ne bi im škodilo da kažu i drugu polovinu istine, odnosno da se entiteti i konstitutivni narodi ne mogu ni ukinuti. I to je zacrtano u Dejtonu - istakao je Sitarski.

Politikolog Vojislav Savić je istakao da je PIK izgubio svrhu u odnosu na ono što je bilo zamišljeno na početku.

- Prošlo je dovoljno vremena i više nije potreban protekcionizam tog tipa. To međunarodno tijelo nije ispunilo svoju misiju i to je jasno svima - istakao je Savić za “Glas Srpske”.

Na ideju o zajedničkim komemoracijama burno su reagovali predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić rekao je da je daleko organizovanje takvih komemoracija, ne zato što to Srbi ne žele, već ne mogu prihvatiti lažne optužbe da su agresori na rođenoj zemlji, zločinci i zlikovci.

- Kako da pravimo zajedničku komemoraciju kada nam ne daju da dođemo u Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu? Kako kada na svakom mjestu gdje ima i jedan stradao pripadnik bošnjačkog naroda zovu to genocidom - upitao je Savčić.

Dodik: Znamo šta treba da radimo

Stav o djelovanju PIK-a juče je iznio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ponovio je da Savjet za sprovođenje mira nelegalan i da ne čita njihove kominikee. Istakao je i da Srbi nemaju problema sa BiH koja je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Dosta je tutorstva i da se govori šta ovdje treba da radimo. Savršeno dobro znamo šta treba da radimo - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana