UNDP: Zemlje u razvoju ekonomskom krizom biće pogođene godinama

Srna
UNDP: Zemlje u razvoju ekonomskom krizom biće pogođene godinama

NjUJORK – Rastuća kriza izazvana virusom korona prijeti da će nesrazmjerno pogoditi zemlje u razvoju, ne samo kao zdravstvena kriza u kratkom roku, već i kao razorna socijalna i ekonomska kriza tokom mjeseci i godina koje dolaze, saopšteno je iz Razvojnog programa UN (UNDP).

Očekuje se da će u zemljama u razvoju gubitak prihoda premašiti 220 milijardi dolara, a gotovo polovina svih radnih mjesta u Africi mogla bi biti izgubljena.

S obzirom na to da se procjenjuje da oko 55 odsto globalne populacije nema pristup socijalnoj zaštiti, ti će gubici imati velik odjek u društvima, uticati na obrazovanje, ljudska prava i, u najtežim slučajevima, osnovnu prehrambenu sigurnost.

Bolnice s manjkom resursa i krhki zdravstveni sistemi vjerovatno će biti preopterećeni, a stanje može biti dodatno pogoršano porastom broja slučajeva zaraze virusom korona, jer u najmanje razvijenim zemljama sapun i voda nisu dostupni za do 75 odsto ljudi.

Dodatni društveni uslovi, kao što su loše urbanističko planiranje i prenaseljenost u nekim gradovima, slabe usluge odvoza otpada, pa čak i saobraćajne gužve koje ometaju pristup zdravstvenim ustanovama, mogu dodatno uticati na broj slučajeva.

Administrator UNDP-a Ahim Štajner istakao je da se bez podrške međunarodne zajednice rizikuje ogroman preokret dobitaka ostvarenih tokom posljednje dvije decenije, te cijela jedna izgubljena generacija, ako ne u životima, onda u pravima, mogućnostima i dostojanstvu.

Radeći u tijesnoj koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), UNDP pomaže zemljama da se pripreme, odgovore i oporave od pandemije Kovida-19, fokusirajući se posebno na najugroženije.

UNDP već radi na podršci zdravstvenim sistemima u nekim zemljama, među kojima su BiH, Kina, Džibuti, Salvador, Eritreja, Iran, Kirgistan, Madagaskar, Nigerija, Paragvaj, Panama, Srbija, Ukrajina i Vijetnam, ističe se u saopštenju.

Instrument za brzo reagovanje na Kovid-19, vođen UNDP-om, već je pokrenut, finansiran od postojećih resursa i kapitalizovan s početnih 20 miliona dolara.

Ovaj instrument se isplaćuje putem brzog mehanizma koji omogućava UNDP timovima da pruže trenutnu pomoć zemljama, navode u ovoj organizaciji UN.

UNDP predviđa da će biti potrebno najmanje 500 miliona dolara kako bi se pružila podrška za 100 zemalja.

Upućen je međunarodnoj zajednici poziv na akciju da se razmišlja dalje od neposrednog uticaja Kovida-19, te UNDP naglašava potrebu za tri prioritetne akcije - resursi za pomoć u zaustavljanju širenja virusa, podrška za reagovanje tokom same epidemije i resursi za sprečavanje ekonomskog kolapsa zemalja u razvoju.

Kao neposredan odgovor, UNDP se naslanja na podršku koju je pružio Kini i drugim azijskim zemljama kako bi pomogao da ojačaju njihove zdravstvene sisteme. To uključuje pomoć u nabavci prijeko potrebnog medicinskog materijala, korištenje digitalnih tehnologija i brigu o platama zdravstvenih radnika.

Istovremeno, UNDP najavljuje da će podržavati zemlje na usporavaju širenje virusa i osigurati socijalnu zaštitu ranjivog stanovništva, promovišići komplementarne napore cijele vlade i cijelog društva na izazove u zdravstvenom sektoru.

Dugoročno gledano, UNDP će raditi sa zemljama na procjeni socijalnih i ekonomskih uticaja korona virusa i preduzimati hitne mjere oporavka kako bi se minimizirao dugoročni uticaj, posebno za ranjive i marginalizovane grupe i kako bi se pomoglo društvima u oporavku.

Za rješavanje problema izazvanih korona virusom biće potrebni partneri koji mogu raditi u više sistema i sektora i u okolnostima koje su i složene i nesigurne.

UNDP je u potpunosti operativan u 170 zemalja i teritorija i fokusiran je na svoj odgovor na virus korona, mobilišući sva svoja sredstva da odgovori na ovaj do sada nezabilježen izazov, poručuje se u saopštenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana