Srbija: Umjetničke slike među polovnim namještajem, evri u čarapama

Srna
Foto: Uprava Carina Srbije

BEOGRAD - Carinici Srbije zaplijenili su na prelazima Kelebija i Batrovci umjetničke slike sakrivene u kombiju među polovnim namještajem, te 34.000 evra koje su otac i sin pokušali da ilegalno prenesu preko granice tako što su ih sakrili u čarape.

Tri umjetničke slike nepoznatog autora otkrivene su na prelazu Kelebija prilikom kontrole kombija "mercedes" austrijskih registarskih oznaka, kojim je iz Beča putovao 27-godišnji državljanin Srbije.

Slike su bile smještene u drveni sanduk za transport umjetničkih djela sa logotipom poznate berlinske kompanije koja se bavi ovom djelatnošću.

Vozač nije prijavio da u kombiju ima nešto što podliježe carinskoj kontroli, već je rekao da vozi polovan namještaj i knjige, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Nakon stručne ekspertize biće poznato da li se radi o originalnim djelima, ko je autor i kolika je njihova vrijednost.

Protiv vozača kombija je pred nadležnim sudom pokrenut prekršajni postupak do čijeg okončanja će umjetničke slike biti zadržane.

Carinici Srbije su sinoć na prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, zaplijenili 34.000 evra koje su otac i sin, belgijski državljani, sakrili u dvije muške čarape.

Prekršaj je otkriven kada je sinoć za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen "mercedes benc" belgijskih registarskih oznaka, kojim su iz Brisela ka Turskoj putovali otac i sin.

Oni su prilikom susreta sa carinicima rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i po 10.000 evra, koliko se bez prijavljivanja može prenijeti preko granice, saopšteno je iz Uprave carina.

Međutim, tokom detaljnog pregleda carinici su u kaseti za dokumentaciju, ispred suvozačkog sjedišta, pronašli dvije muške čarape, u kojima je bilo sakriveno 29.500 evra.

Kod vozača i suvozača je u ličnim torbicama pronađeno ukupno još 24.500 evra.

Nakon što je putnicima vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom biće zadržano 34.000 evra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana