Srbija: Umjetničke slike među polovnim namještajem, evri u čarapama

Srna
Foto: Uprava Carina Srbije

BEOGRAD - Carinici Srbije zaplijenili su na prelazima Kelebija i Batrovci umjetničke slike sakrivene u kombiju među polovnim namještajem, te 34.000 evra koje su otac i sin pokušali da ilegalno prenesu preko granice tako što su ih sakrili u čarape.

Tri umjetničke slike nepoznatog autora otkrivene su na prelazu Kelebija prilikom kontrole kombija "mercedes" austrijskih registarskih oznaka, kojim je iz Beča putovao 27-godišnji državljanin Srbije.

Slike su bile smještene u drveni sanduk za transport umjetničkih djela sa logotipom poznate berlinske kompanije koja se bavi ovom djelatnošću.

Vozač nije prijavio da u kombiju ima nešto što podliježe carinskoj kontroli, već je rekao da vozi polovan namještaj i knjige, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Nakon stručne ekspertize biće poznato da li se radi o originalnim djelima, ko je autor i kolika je njihova vrijednost.

Protiv vozača kombija je pred nadležnim sudom pokrenut prekršajni postupak do čijeg okončanja će umjetničke slike biti zadržane.

Carinici Srbije su sinoć na prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, zaplijenili 34.000 evra koje su otac i sin, belgijski državljani, sakrili u dvije muške čarape.

Prekršaj je otkriven kada je sinoć za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen "mercedes benc" belgijskih registarskih oznaka, kojim su iz Brisela ka Turskoj putovali otac i sin.

Oni su prilikom susreta sa carinicima rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i po 10.000 evra, koliko se bez prijavljivanja može prenijeti preko granice, saopšteno je iz Uprave carina.

Međutim, tokom detaljnog pregleda carinici su u kaseti za dokumentaciju, ispred suvozačkog sjedišta, pronašli dvije muške čarape, u kojima je bilo sakriveno 29.500 evra.

Kod vozača i suvozača je u ličnim torbicama pronađeno ukupno još 24.500 evra.

Nakon što je putnicima vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom biće zadržano 34.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana