Ukinuta presuda dvojici pripadnika Vojske Republike Srpske

Srna
Foto: Apelacioni sud Beograd

BEOGRAD- Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su, zbog ratnog zločina, na 15 i sedam godina zatvora bili osuđeni bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Joja Plavanjac i Zdravko Narančić i predmet vratio na ponovno suđenje.

Prvostepena presuda ukinuta je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda je istim rješenjem predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od 15. novembra 2019. godine, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Plavanjac je bio osuđen na 15, a Narančić na sedam godina zatvora.

Oni su bili proglašeni krivim što su za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji BiH, koji se vodio između oružanih formacija srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao pripadnici Vojske Republike Srpske kršili pravilo međunarodnog prava tako što je "Plavanjac vršio ubistva civila, u čemu mu je pomogao Narančić".

Plavanjac je bio osuđen jer je, kako je navedeno u prvostepenoj presudi, 3. avgusta 1992. godine u oformljenom vojnom zatvoru u Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Bosanskoj Krupi ubio 11 civila, a Narančić da mu je u tome pomogao.

Narančić je obavljao dužnost stražara u tom vojnom zatvoru, u kojem su bili pritvoreni bošnjački civili sa područja opština Bosanska Krupa, Sanski Most i Bihać.

U prvostepenoj presudi je navedeno da je Narančić, "iako je bio dužan da kao stražar zatvora zaštiti zatvorene civile i onemogući ulazak u zatvorske prostorije neovlaštenim licima, omogućio da u prostorije zatvora uđe Plavanjac naoružan automatskom puškom".

Plavanjac, pripadnik Trećeg bataljona 11. Krupske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srspke, tražio je u zatvoru pritvorenog P.P, koji je prethodnih dana ubio njegovu majku, ali je on već bio odveden u pritvor u Banjaluku.

U prvostepenoj presudi je navedeno i da je Plavanjac prvo ubio osobu čiji su incijali T.S, a potom i lica čiji su incijali R.K, N.K, E.K, EM.K, F.K, F.A, E.A, M.O, R.N. i I.C.

Tijela žrtava su tokom 2006. godine pronađena i eshumirana iz prirodne jame zvane "Zvečarka" na području Lušci Palanke, u opštini Sanski Most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana