Ujedinje Nacije: Samo polovina žena u svijetu donosi odluke o svom zdravlju

Tanjug
Ujedinje Nacije: Samo polovina žena u svijetu donosi odluke o svom zdravlju

NjUJORK - Samo oko polovina žena u svijetu može da donosi vlastite odluke o pristanku na seksualni odnos i zdravstvenu zaštu, saopštile su Ujedinjene nacije, upozoravajući kako takva ograničena prava stoje na putu rodne ravnopravnosti.

Svaka četvrta žena nije mogla da odbije seksualni odnos, a veći procenat nije bio u stanju da donosi sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti, pokazalo je istraživanje Fonda UN za stanovništvo (UNFPA) koje je ustanovilo da ženska prava u nekim zemljama opadaju, prenio je Rojters.

Postizanje rodne ravnopravnosti do 2030. godine bio je jedan od globalnih ciljeva koje su Ujedinjene nacije usvojile 2015. godine u borbi protiv društvenih problema poput siromaštva i sukoba.

“Sposobnost žena da donose odluke o reproduktivnom zdravlju, upotrebi kontracepcije i seksualnim odnosima je od presudne važnosti za rodnu ravnopravnost i univerzalni pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima”, navodi se u izveštaju UNFPA.

UNFPA je pokušala da utvrdi da li žene imaju pristup zdravstvenoj zaštiti i mogu li same da donose odluke o kontracepciji i odbiju seksualni odnos, rekla je Emili Filmer-Vilson, UNFPA savjetnica za ljudska prava ukazujući da je samo 55 odsto žena bilo je u stanju da odgovori na sva tri pitanja, a što su pokazali podaci ankete prikupljene u 57 zemalja.

Faktori koji utiču na sposobnost žena da donose sopstvenu odluku uključivali su nivo obrazovanja, starost u kojoj su se udale i stavove njihovih muževa, navela je Filmer-Vilson.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana