Uhapšeni šverceri oružja povezani sa teroristima iz Bugojna

Nebojša Tomašević
Uhapšeni šverceri oružja povezani sa teroristima iz Bugojna

SARAJEVO - Tri osobe uhapšene su u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da su planirali da u inostranstvo, odnosno u Evropsku uniju krijumčare oružje i eksploziv. Uhapšeni se dovode u vezu sa osobama koje su umiješane u teroristički napad u Bugojnu koji je izveden 2010. godine, saznaje "Glas Srpske".

Akcija hapšenja izvedena je na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, a tom prilikom zaplijenjena je veća količina oružja.

- Tokom akcije pretresene su četiri lokacije i zaplijenjeni su lovačka puška s optikom, kumulativna ručna bomba kao i šest ručnih bombi. Pronađen je i zaplijenjen ručni raketni bacač "zolja" - kazao je "Glasu" izvor blizak istrazi.

Dodao je da se osumnjičenima na teret stavlja  neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

Akcija hapšenja osumnjičenih počela je 19. januara, a istraga je i dalje u toku.

Ova akcija izvedena je po nalogu šefa Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH.

- U okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikalizovanim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabavka i držanje nije dozvoljena. Namjera im je bila da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminalnih aktivnosti-saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodali su da je tokom akcije otkriveno  i zaplijenjeno oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva. 

- Aktivnosti su realizovane  u saradnji i komunikaciji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona. Dalje aktivnosti sprovodiće se prema nalogu tužioca  iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordiše akciju - rekli su u Tužilaštvu BiH.

Istakli su da u ovom trenutku, u interesu istrage, više informacija ne mogu da daju. 

U napadu na Policijsku stanicu Bugojno 2010. godine ubijen je policajac Tarik Ljubuškić, teško povrijeđena policajka Edina Hindić, te lakše povrijeđeno još pet policijskih službenika. Optuženi za teroristički napad Haris Čaušević Oks je proglašen krivim te pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 35 godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana