Udar na znamenja

Vedrana Kulaga
Udar na znamenja

Banjaluka - Ustavni sud Republike Srpske proglasio je danas grbove Banjaluke i Nevesinja neustavnim, navodeći da sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, čime se, prema ocjeni suda, druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovode u neravnopravan položaj.

Ovim je, prema riječima delegata Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Milana Tukića, nastavljena praksa osporavanja znamenja u RS, zbog mogućnosti da se u Srpskoj podnesu zahtjevi za ocjenu ustavnosti ovog pitanja, što nije slučaj u FBiH.

- Došli smo do situacije da u kantonima FBiH još nisu izmijenili ni sporne odredbe Ustava, što je bila obaveza, a kamoli da se dođe do izgleda znamenja lokalnih zajednica - rekao je Tukić, dodavši da su grbovi u Federaciji u toku rata mijenjani i usvajani kada Srbi nisu učestvovali u vlasti u FBiH.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je da poslije odluke Ustavnog suda simboli u statutu Banjaluke i Nevesinja više ne postoje.

- Ove jedinice lokalne samouprave sada moraju uskladiti statute sa odlukom Ustavnog suda RS i pristupiti izradi novih simbola koji moraju odražavati tradiciju i kulturno-istorijsko nasljeđe svih građana koji u njima žive - rekla je Rešićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je juče "Glasu Srpske" da su u proteklom periodu, prilikom izmjena Statuta, utvrdili potrebu da se dođe do novih rješenja koja se odnose na grb.

- Razmišljalo se i o tome da se na međunarodnom konkursu nađe rješenje za grb Banjaluke. To nije sprovedeno do sada. Sud je u međuvremenu donio odluku o tome, koju ne bih komentarisao, ali smo spremni da počnemo da se bavimo ovim pitanjem - rekao je Gavranović.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović smatra da odluka suda nije ispravna.

- U donošenju opštinske odluke o grbu i zastavi ravnopravno su učestvovali i predstavnici bošnjačkog naroda u tadašnjoj SO Nevesinje. Konsultovaćemo se sa pravnom službom kada stigne odluka Ustavnog suda RS, a tada ćemo i da vidimo kakvi će biti naši dalji koraci - zaključio je Šiljegović.

Izbjeglice

Ustavni sud RS utvrdio je danas da procedure rada za ostvarivanje prava na alternativni smještaj od 13. januara do 27. aprila 2011. godine, koje je donio ministar za izbjeglice i raseljena lica RS, nisu u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana