U toku sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu.

Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH kao i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, Zakona o finansiranju institucija BiH i Zakona o akcizama u BiH, skinuti su sa dnevnog reda jer o njima nadležna Komisija za finansije i budžet BiH nije obavila raspravu.

Na dnevnom redu sjednice su Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH u prvom čitanju, koji je dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda, te izvještaj komisije Kolegijuma Doma naroda o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Delegati trebaju da se izjasne i o izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara, koji je razmatran u prvom čitanju.

Predviđena je i rasprava o većem broju finansijskih i izvještaja o radu niza institucija, agencija i tijela u BiH za 2020. i 2021. godinu, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma BiH.

Bošnjaci traže hitnu sjednicu o obezbjeđivanju novca za izbore

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predao je danas zahtjev za sazivanje hitne sjednice ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda – obezbjeđivanje novca za opšte izbore u BiH 2. oktobra.
Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Asim Sarajlić u obraćanju na sjednici Doma naroda podsjetio da je Izbornim zakonom BiH propisano da sredstva za provođenje izbora treba da budu obezbijeđena budžetom BiH u roku od 15 dana od raspisivanja izbora.

"Centralna izborna komisija je 4. maja raspisala izbore, tako da je potrebno najkasnije 19. maja obezbijediti neophodna sredstva", naveo je Sarajlić.

On je naveo da se zahtjevom, koji je potpisalo svih pet delegata u Klubu Bošnjaka, traži od Doma naroda da na hitnoj sjednici donese zaključak kojim se nalaže Savjetu ministara da donese odluku o obezbjeđivanju 12,5 miliona KM za ovogodišnje opšte izbore.

Cikotić: Formirati tim koji će sačiniti tekst nove bezbjednosne politike

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je danas da je važno raditi na formiranju tima koji koji će sačiniti tekst nove bezbjednosne politike, koja će biti aktuelna, primjenjiva i korisna.
"Bezbjednosna politika kao dokument egzistira od februara 2006. godine. Savjet ministara je 2007. godine formirao tim za praćenje tog dokumenta", rekao je Cikotić na sjednici Doma naroda, odgovarajući na pitanje delegata iz reda hrvatskog naroda Marine Pendeš zašto nije ništa preduzeto po pitanju imenovanja članova Interresorne grupe za praćenje dokumenta Bezbjednosna politika.

Cikotić je podsjetio da je trenutno je na snazi tim za praćenje, formiran 2016. godine i koji funkcioniše dok ne bude formiran novi.
"Prošle godine je Savjet ministara poslao prijedlog. Na dnevnom redu Savjeta ministara 26. maja prošle godine bilo je formiranje radne grupe, ali je prijedlog povučen na Odboru za unutrašnju politiku", rekao je Cikotić i dodao da prijedlog nije bio nacionalno izbalansiran.

Ministar bezbjednosti rekao je da članovi Savjeta ministara do danas nisu dobili valjano obrazloženje Generalnog sekretararijata u vezi sa neopohodnom korekcijom.
"U prijedlogu u okviru radne grupe bila su predložena četiri Bošnjaka, četiri Srbina, dva Hrvata i tri koordinatora - po jedan iz rada sva tri konstitutivna naroda. Mislim da nam grupa za implementaciju Bezbjednosne politike na znači puno, jer je ova politika kao dokument poptuno prevaziđena", smatra Cikotić.

Pendeševa je, komentarišući odgovor, istakla da da je važno pitanje imenovanja Interresorne grupe za praćenje dokumenta Bezbjednosna politika, jer je zadatak članova da se na bazi sprovođenja Bezbjednosne politike BiH vidi da je neophodno njeno ažuriranje.
"Od 2017. godine članovi su bivši zamjenici ministara iz oblasti bezbjednosti, a sada je aktuelan novi saziv Savjeta minstara i u tom smislu ne smatram da je adekvatno obrazloženje što ništa nije preduzeto", kaže Pendeševa.

Pitanje delegata Kluba hrvatskog naroda Zlatka Miletića Predsjedništvu BiH i ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković odnosilo se na izjave ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova koje, kako je naveo, "ugrožavaju suverenitet integritet BiH".

Miletić je s tim u vezi zatražio proglašavanje diplomata u Ambasadi Ruske Federacije "nepoželjnim osobama u BiH".

Delegatsko pitanje Mladena Bosića iz Kluba srpskog naroda odnosilo se na to šta je Savjet ministara uradio na ublažavanju inflatornog udara na budžete građana, dok se pitanje Denisa Bećirović iz Kluba bošnjačkog naroda odnosilo na nepotpisivanje ugovora između BiH i Islamske zajednice.

Delegat Lidija Bradara zatražila je od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca podatke o sporvođenju projekata Organizacije za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ u BiH u posljednjih deset godina.

Odbijen zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo u EU.
Predloženim zakonom, za koji je Ustavnopravna komisija Doma naroda dala negativno mišljenje, bilo je, između ostalog, predviđeno uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog tijela za provođenje zakona i definisano na koja se lica primjenjuje sukob interesa.

Podršku delegata nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, koji je takođe jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS u parlamentarnu proceduru uputio je Savjet ministara radi poboljšanja integriteta i omogućavanja efikasnijeg i transparentnijeg funkcionisanje pravosuđa i VSTS-a.

Danas je odbijen zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i odlučeno da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po skraćenom postupku.

Predloženim rješenjima predviđa se povećanje plata vojnicima, policijskim i službenicima na nivou BiH sa najnižim koeficijentima.

Plate za više od 18.000 zaposlenih koji trenutno imaju mjesečna primanja niža od 1.500 KM, bila bi povećana za 100 do 140 KM.

Dom naroda donio je odluku da se u redovnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na gorivo na period od šest mjeseci, uz mogućnost da Savjet ministara taj rok produži za još tri mjeseca.

Prethodno su delegati odbili prijedlog Denisa Bećirovića da se današnji dnevni red, uz prethodno održavanje sjednice nadležne komisije, dopuni tačkama koje su skinute sa dnevnog reda, među kojima je i prijedlog o izmjeni zakona o PDV-u.

Za razmatranje ovih tačaka bili su i delegati Mladen Bosić i Zlatko Miletić.

Šef Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović rekao je da je iznenađen što su izmjene i dopune Zakona o PDV-u skinute sa dnevnog reda sjednice Doma naroda, te ističe da se jasno izbjegavalo da se ova tačka nađe na dnevnom redu.

"Smatram da je to neoprostivo i to je velika šteta", ocijenio je Šarović, koji je i predlagač jednog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o PDV-a, koji je trebao da se razmatra na sjednici Doma naroda u drugom čitanju.

Šarović kaže da postoje političke snage koje smatraju da ne treba ići u tom pravcu i da ne treba rješavati jedan od segmenata krize.

On je napomenuo da je jasno da u budžetima ima viška novca koji je stvoren zbog povećanog uvoza i većeg carinskog opterećenja, ali i veće osnovice zbog poskupljenja živornih namirnica.

Komentarišući tvrdnje iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ da je prijedlog uvođenja diferencirane stope PDV-a neprovodiv, Šarović je rekao da je taj prijedlog trebalo usvojiti mnogo ranije da bi UIO i drugi učesnici mogli da uspostav sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana