U Srpsku stiglo 20.000 doza ruskih vakcina

GS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - U Republiku Srpsku danas je stigao kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv virusa korona "sputnjik V".

Pošiljku su u krugu firme "Krajina grupa" u Banjaluci dočekali predsjednik Vlade Radovan Višković i ministar zdravlja zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. Vakcine su dopremljene u Banjaluku nakon što su sinoć stigle na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Višković je rekao da Republika Srpska i njene institucije ispunjavaju svoja obećanja.

- Ovo je prva komponenta, a u narednim danima očekujemo i drugu komponentu - istakao je Višković i dodao da nije čekano na Kovaks sistem kome je uplaćeno za 400.000 doza, ali se pregovori se i dalje nastavljaju.

Šeranić je pojasnio da je stigla prva komponenta, a prema informacijama, sljedeće sedmice će stići i druga komponenta ove vakcine.

Istakao je da će vakcina biće namijenjena za zdravstvene radnike i staračke domove.

- Određena količina biće usmjerena za starija lica i ona sa hroničnim zdravstvenim problemima. Ova vakcina ide na kontrolu, a zatim će biti spremna za upotrebu - dodao je on.

Po dobijanju odobrenja za upotrebu vakcine, planirano je da se nastavi sa sprovođenjem imunizacije protiv virusa korona, a u skladu sa Planom vakcinacije u Republici Srpskoj kojim je predviđeno da prioritetno budu vakcinisani zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih lica, stanovništvo starije životne dobi, osobe sa hroničnim oboljenjima, kao i roditelji djece sa posebnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana