U Srpskoj testirano 292 lica, pozitivno 84, preminulo četvoro

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa na virus korona pozitivno je 84 lica od testiranih 292, a umrlo je četvoro lica, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Epidemilog Jela Aćimović rekla je da je u Srpskoj hospitalizovano 257 pacijenata, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci 69, a u ostalim bolnicama u Srpskoj njih 188.

Aćimovićeva je apelovala da se poštuju sve mjere zdravstvenih institucija s ciljem prevencije širenja virusa.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković upozorio je stanovništvo da je virus opasan i za mlade, te da se treba pridržavati mjera, a posebno nositi zaštitnu masku.

"Nošenje maske je sigurno lakše nego da nečiji život bude ugrožen. Apelujemo da se u tom smislu podigne svijest o pridržavanju mjera jer je ogroman pritisak na zdravstveni sistem u smislu zbrinjavanja svih kojima je potrebna zaštita", rekao je Zeljković i dodao će borba sa virusom i dalje trajati, te da toga svi treba da budu svjesni.

On je dodao da Institut radi na mjerama i preporukama i kada je riječ o početku nove školske godine.

"Pridržavanje mjera je najbolje oružje u borbi protiv virusa", rekao je Zeljković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija nepovoljna i da zabrinjava s obzirom na broj pacijenata koji završavaju na bolničkom liječenju.

Šeranić je naglasio da Srpska ima dovoljan broj testova na virus korona.

On je naveo da je nošenje zaštitne maske važno jer ona štiti ljude od svih akutnih respiratornih infekcija.

"Ona je najjednostavnija mjera prevencije. Ako se sada naučimo da nosimo maske biće nam svima lakše u narednom periodu", rekao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana