U Srpskoj 94 nova slučaja virusa korona, preminule dvije osobe

Danijela Bajić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA – Zaraza virusom korona u posljednja 24 časa u Republici Srpskoj registrovana je kod 94 osobe.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja, potvrdio je na konferenciji za novinare direktor Instituta Branislav Zeljković.

Preminuli su muškarac i žena iz Banjaluke i Pala, mlađe i starije životne dobi.

Najviše zaraženih je u Banjaluci i to 21. Slijedi Doboj sa osam slučajeva, Mrkonjić Grad sa sedam, Pale sa pet, te Derventa Foča i Šamac u kojima su potvrđena po četiri slučaja zaraze, dok su ostale lokalne zajednice sa manjim brojem oboljelih.

Zeljković je naveo da se trenutno u bolnicama u Srpskoj nalazi 269 oboljelih od virusa korona, od kojih 73 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a 196 u ostalim bolnicama.

On je istakao da je 16 osoba na respiratorima.

Zeljković je naveo da ovu podaci govore da je pogoršana epidemiloška situacija u Republici Srpskoj, jer je vidljiv trend rasta broja pozitivnih na virus korona, ali da je ohrabrujuće to što nema eksponecionalnog rasta u odnosu na prethodne sedmice.

- Nažalost, sve veći broj mlađih lica biva zaražen virusom korona i oni počinju da pokazuju srednje tešku i tešku kliničku sliku - rekao je Zeljković.

On kaže da je u Republici Srpskoj oporavljeno 3.350 lica ili oko 58 odsto od ukupnog broja zaraženih, dok trenutno ima 2.232 aktivna slučaja.

Zeljković je najavio da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te dodao da postoji više opcija.

- Institut će ove sedmice da izvrši analizu cjekokupne epidemiološke situacije u skladu sa preporučenim mjerama - rekao je Zeljković i dodao da je danas planiran sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Srpske radi definisanja mjera, odnosno preporuka za početak nove školske godine.

On je pozdravio zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o finansiranju troškova komercijalnih testova na virus korona za bračne i supružnike u vanbračnim zajednicama, državljane Republike Srpske, koji odlaze u inostranstvo radi liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

Zeljković je naveo da će Institut za javno zdravstvo definisati na koji način će biti vršeno testiranje u smislu toga koja će dokumentacija biti neophodna kao svrha dokazivanja testiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana