U Sarajevu vazduh zagađeniji nego u Pekingu

Tanjug
U Sarajevu vazduh zagađeniji nego u Pekingu

SARAJEVO - Kvalitet vazduha u Sarajevu u prvoj povini januara gori je nego u Pekingu u poslednjih 11 godina, pokazali su uporedni podaci uzeti sa mjernih stanica u tom gradu, prenio je sarajevski portal Klix.ba

Od 7. do 16. januara indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu nosi oznaku opasno, a prije samo šest dana indeks kvaliteta vazduha iznosio je čak 606.

Ambasada Sjedinjenih Amričkih Država je na svom tviter nalogu objavila status nevladine organizacije "Eko akcija" koja je uporedila prosek PM2,5 izmjeren tokom prve polovine januara u Sarajevu u odnosu na najviši mjesečni prosjek izmjeren u Pekingu poslednjih 11 godina.

Najgori mjesečni prosjek u Pekingu u periodu 2008.-2019. je 197,9 dok je prosjek prvih 16 dana januara 2020. godine u Sarajevu 212,8.

Prema podacima mjernih stanica, današnji kvalitet vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocjenjen je kao veoma nezdrav.

Kako je izmjereno danas u 11:00 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks kvaliteta vazduha iznosio je 202, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmjerila 265. Na Bjelavama je izmjereno 109, kod Vijećnice 165, dok je na Otoci indeks iznosio 179.

Poboljšanje kvaliteta vazduha trebalo bi početi sutra, dok se čistiji vazduh očekuje 20. i 21. januara.

Indeks kvaliteta vazduha iznad 50 smatra se nezdravim. 

U skladu s tim ljekari su svim stanovnicima Sarajeva preporučili da ne izlaze iz svojih domova.

Takođe, savetuje se da ne provjetravaju zatvoreni prostori, ne konzumiraju cigarete, ne prži hrana, ne usisava i ne koriste kuhinjske krpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana