U Sarajevo stigli preostali neupotrebljivi respiratori

GS
U Sarajevo stigli preostali neupotrebljivi respiratori

SARAJEVO – Nakon više od mjesec dana kako je u Sarajevo stiglo 80 kineskih respiratora, koji, kako je navelo Tužilaštvo BiH, nisu namijenjeni za upotrebu na jedinicama intenzivne njege, danas je stigao i ostatak ovih medicinskih aparata koji su plaćeni ukupno 10,5 miliona KM.

Danas ističe i dozvola za uvoz medicinske opreme firmi "Srebrena malina" tako da pošiljka od 20 respiratora, piše portal Kliks, dolazi u posljednji čas.

Prema ugovoru, rok isporuke 100 respiratora bio je 15. april, ali prva tura od 80 komada je stigla deset dana nakon roka - 25. aprila, dok je pošiljka kompletirana tek danas - skoro mjesec i po dana kasnije.

Interesantno je da predstavnici Federalne uprava civilne zaštite i Vlade FbiH, za razliku od prošlog puta, danas nisu bili na sarajevskom aerodromu kako bi dočekali respiratore.

Nepoznato je šta će biti sa respiratorima s obzirom da se i dalje ne zna da li će uvoznik imati novac da plati PDV kako bi respiratori mogli izaći iz carinskog nadzora jer su računu "Srebrene maline" blokirani. Vlasnik firme Fikret Hodžić je javno kazao da nema novca da plati PDV te je tražio od Suda BiH da mu se odobre sredstva kako bi izmirio obaveze, ali su Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopštili da novac ostaje blokiran do okončanja postupka.

Sigurno je da će i ovih 20 respiratora biti predmet istrage Tužilaštva BiH i SIPA-e te se očekuje da u narednim danima ova afera dobije i zvanično osumnjičene osobe.

Tužilaštvo ispituje sumnjivu nabavku 100 respiratora za FBiH koja je bila povjerena firmi poljoprivrednoj kompaniji "Srebrena malina", koja nije specijalizovana za trgovinu medicinskom opremom. Vještačenjem je utvrđeno da respiratori kupljeni u Kini za deset miliona KM nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi.

U proteklom periodu izvršeni su pretresi prostorija Vlade FBiH, Federalne uprave civilne zaštite, "Srebrene maline", Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Privredne banke gdje su izuzeti dokumenti koji bi trebali pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja. Tim istražitelja Tužilaštva BiH i SIPA ušao je danas  i u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana