U Prijedoru zaražen radnik Hitne pomoći, u Skelanima zatvorena ambulanta

Srna
U Prijedoru zaražen radnik Hitne pomoći, u Skelanima zatvorena ambulanta

BANjALUKA- Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je u Prijedoru virusom korona zaražen radnik hitne pomoći Doma zdravlja.

- Osoba nema spoznaju o kontaktu iz kojeg je došlo do zaraze. Čini nam se da je ovdje riječ o kontaktu sa asimptomatskim oboljelim, ali se vrši provjera svih kontakata radi stvaranja epidemiološke slike - rekao je Đaković na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je zaustavljen rad hitne pomoći u njenim prostorijama radi dezinfekcije tog dijela zgrade i da su dvije grupe radnika hitne pomoći na kontrolama.

- Trenutno imamo dva zaražena. Jedna osoba je u Banjaluci na liječenju, a druga u izolaciji u prijedorskoj bolnici - precizirao je Đaković.

Pod zdravstvenim nadzorom je 69 lica, 1.025 lica je izašlo iz zdravstvenog nadzora, 95 je u karantinima, a prvi put nijedno lice nije prekršilo zabranu kretanja.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je, nakon što je utvrđeno da je jedna osoba sa područja ove opštine pozitivna na virus korona, da srebrenički Dom zdravlja već preduzima propisane mjere za ove situacije i da će ambulanta u Skelanima, odakle je oboljeli, biti privremeno zatvorena.

Grujičić, koji je i načelnik Štaba za zaštitu i spasavanje u Srebrenici, rekao je da još nije došlo zvanično obavještenje, ali da su dobili nezvaničnu informaciju da je jedna osoba iz ove opštine pozitivna na virus korona, što je utvrđeno testiranjem u zvorničkoj bolnici gdje se liječi.

- Izvjestan broj medicinskih radnika, najvjerovatnije 12, koji su bili u kontaktu sa inficiranim prije njegovog odlaska u bolnicu, ide u samoizolaciju i treba da im se uzmu brisevi da bi se utvrdilo da li su se i oni zarazili, a ambulanta u Skelanima, odakle je oboljeli, biće privremeno zatvorena i preduzeće se neophodne mjere dezinfekcije jer je inficirana osoba više puta tu boravila i prije upućivanja u bolnicu zbog oboljenja pluća - pojasnio je Grujičić.

On je istakao da će opština sagledati potrebe i obezbijediti uslove za prevoz pacijenata sa područja Skelana do Doma zdravlja u 50 kilometara udaljenoj Srebrenici dok se ne stvore uslovi za nastavak rada ambulante.

Prema Grujičićevim riječima, opštinski inspektor upućen je u Dom zdravlja da se uključi i prati sprovođenje propisanih mjera koje su neophodne kada se utvrdi da je zaražena osoba boravila u zdravstvenoj ustanovi i bila u kontaktu sa medicinskim osobljem.

Među onima koji su bili u kontaktu sa oboljelom osobom nalazi se i vršilac dužnosti direktora srebreničkog Doma zdravlja Aleksandar Jovanović, koji je načelnika opštine obavijestio da mora u samoizolaciju i zbog toga nije prisustvovao današnjem sastanku Štaba za zaštitu i spasavanje.

Grujičić je rekao da će biti sačinjen spisak svih osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelim od virusa korona i one će biti testirane, a zatim će biti obavljeno testiranje osoba iz takozvanog drugog kruga kontakata.

Prema Grujičićevim riječima, postoji ideja da se ambulanta u Skelanima nakon dezinfekcije pretvori u karantin za osobe koje budu određene za smještaj u karantinu zbog kontakata sa oboljelim.

On je rekao da se očekuju uputstva od Republičkog štaba za vanredne situacije i medicinske struke vezane za dalje poteze i mjere koje treba da se preduzmu da ne dođe do prenošenja virusa i zaražavanja većeg broja lica.

Na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije zatraženo je oštrije sprovođenje mjera zaštite i sprečavanje okupljanja i socijalnih kontakata među građanima kako bi što bezazlenije prošla ova kriza.

- Prvi potvrđen slučaj zaraze novim virusom korona u Trebinju je stariji muškarac iz ovog grada koji je hospitalizovan i testiran na izolacionom odjeljenju trebinjske Bolnice, a prethodno je boravio na jednoj od klinika Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci - rekla je epidemiolog iz Doma zdravlja Trebinje Jelena Durić.

- Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Trebinje, Bolnica Trebinje i sve druge službe Doma zdravlja već su preduzeli sve protivepidemijske mjere, istražuju se kontakti oboljelog -rekla je Durićeva na konferenciji za novinare i dodala da će više informacija o kontaktima biti poznato naknadno.

Direktor Opšte Bolnice Trebinje Ljubica Miljanović rekla je da je pacijent u stabilnom opštem stanju, kao i da ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća i ranije se liječio na plućnom odjeljenju trebinjske Bolnice, a ima i druge komorbiditete.

- Na izolaciono odjeljenje naše bolnice 7. aprila je primljen stariji muškarac sa respiratornim simptomima, dijagnostički obrađen, uzeti su testovi, poslati na analizu, pacijent se nalazi kod nas na hospitalizaciji - rekla je Miljanovićeva.

Ona je istakla da je trebinjska Bolnica spremna da prihvati pacijente, prema preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo.

Miljanovićeva je navela da će studentski dom biti otvoren za pacijente sa lakšim oblicima bolesti i pozvala stanovništvo da se smanje socijalni kontakti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da nema mjesta panici.

Ćurić je rekao da će svi kontakti zaraženog biti u kućnoj izolaciji i testirani, a nakon dobijanja rezultata, ostaće u kućnoj izolaciji ili biti prebačeni u karantin u Studentski centar.

On je rekao da je Gradski štab donio odluku da od danas građani Trebinja ne mogu da napuštaju mjesto prebivališta, izuzev onih koji imaju dozvole.

- Nadamo se da će ovakvih slučajeva biti što manje ili nikako u narednom periodu i u Trebinju i u cijeloj regiji - rekao je Ćurić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić jutros je potvrdio da je u Republici Srpskoj u protekla 24 časa testiranjem otkriveno još 16 slučajeva zaraze virusom korona te da su registrovani prvi slučajevi u Srebrenici i Trebinju. Dodao je da je među njima jedan zdravstveni radnik.

Broj zaraženih sada je sa 365 povećan na 381, a 14 lica je preminulo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana