Ivetić: U Posavskom kantonu još nije završena 1996. godina

Vedrana Kulaga Simić
Ivetić: U Posavskom kantonu još nije završena 1996. godina

ODžAK - Posavski kanton je džep na koji su svi zaboravili, ali moramo pokušavati da sa viših nivoa vlasti dogovorimo i dovedemo investicije u ovaj pojas, da popravimo život svih stanovnika i izađemo iz začaranog kruga u kojem smo od 1996. godine.

Na to za “Glas Srpske” upozorava predsjednik Udruženja građana “Posavina” Damir Ivetić, naglasivši da Srbi u Posavskom kantonu, koji je generalno i zaboravljen od Federacije, kojoj pripada, nemaju nikakva prava i da se to mora što prije promijeniti, za dobrobit svih.

Posavski kanton je jedan od kantona koji pripada FBiH, ali nije direktno povezan s njom jer obuhvata dva teritorijalno odvojena džepa oko Odžaka i Orašja, a Ivetić naglašava da je stanje i više nego katastrofalno za Srbe.

- Od 900 osoba koje su se na popisu 2013. izjasnile kao Srbi, nijedna nije zaposlena u javnim institucijama ni organima koje su osnovale opštine. Iako je Ustavni sud BiH 2018. godine naložio da Ustav bude izmijenjen u roku od šest mjeseci, to se nije desilo. I dalje Srbi nisu konstitutivan narod - istakao je Ivetić.

Od te presude, prema njegovim saznanjima, ništa nije urađeno. Bilo je, ne krije, obećanja i uvjeravanja, ali na kraju ništa od toga nije ostvareno.

- Čeka se politička volja, a mi ispaštamo. Konstitutivnost donosi brojne benefite, a Srbi ni danas nemaju nijednog predstavnika u kantonalnoj vladi, iako bi trebalo da imaju po Ustavu, ali nikome ništa. Ustavni sud ima različite aršine prema Srbima, Hrvatima, Bošnjacima. Sve odluke koje su u interesu Bošnjaka ekspresno se donose i moraju se poštivati -  istakao je Ivetić. Srbi, prema Ustavu kantona, nisu konstitutivan narod. Srpski jezik nije službeni, za razliku od bošnjačkog i hrvatskog, a Ivetić podvlači i da u taj kanton nikada nije došao, za šest godina, potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda.

- U Odžaku imamo 25 đaka od prvog do devetog razreda i oni nemaju pravo na srpski jezik. Da im se dokument i pita šta hoće da piše u diplomi - bošnjački, hrvatski ili srpski i moram da odgovorim da to nema smisla jer moje dijete uči hrvatski jezik i neka piše. Šta ću kada ode u Beograd ili Banjaluku na studiranje i nema pojma o srpskom - kaže Ivetić.

Osim problema sa jezicima, dodaje, još nije promijenjen Ustav u dijelu koji se tiče teritorije. I dalje piše da obuhvata područja “opština Odžak, Orašje, Brčko, Bosanski Brod i Bosanski Šamac”.

- To je ostalo iz doba kada je još zamišljana Herceg-Bosna. Specifični jesmo. Jedini smo kanton koji nije teritorijalno povezan. Odžak nije na taj način povezan sa Domaljevcem i Orašjem jer se mora proći kroz Šamac ili Modriču. Bilo je uvjeravanja da će još 2018. godine biti amandmani na Ustav, pa i godinu kasnije, ali više ni toga nema - kazao je.

Na pitanje da li su bliži, odnosno povezaniji sa Srpskom ili FBiH, kaže da veliki broj, bez obzira na nacionalnost, ide u kupovinu u Modriču, Šamac, ali i da je apsurd, s druge strane, da oni koji idu u Srpsku i nemaju problema sprečavaju sprovođenje te politike zajedništva, suživota.

Donacije

Damir Ivetić podvlači i da donacije zaobilaze srpske povratnike, o čemu svjedoče i podaci.

- Ništa nije stizalo, ali je nedavno Vlada Srpske, putem Republičkog sekretarijata, uplatila 20.000 KM na račun Odžaka za obnovu kuća. Takve stvari nam trebaju. To i mnogo veća aktivnost onih koji su izabrani da predstavljaju opštine i  kanton. Ništa nećemo postići ako budemo sjedili i ćutali u skupštinama i na ostalim mjestima - zaključio je Ivetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana