U Portugalu uhapšeni članovi kriminalne organizacije iz Kotora

Srna
U Portugalu uhapšeni članovi kriminalne organizacije iz Kotora

PODGORICA - Članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora čiji su inicijali I.B. (56) i V.B. (30) uhapšeni su danas u Portugaliji po potjernici kancelarije Interpola iz Podgorice.

Osumnjičeni su, prema operativnim podacima, visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora za kojima su raspisane međunarodne potjernice od 2017.godine, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Oni su danas locirani i uhapšeni u gradu Redondo nakon što je poslije višesedmične akcije portugalske policije locirana vila u kojoj su boravili.

“Prilikom pretresa osumnjičenih i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, kao i jedan pištolj”, navodi se u saopštenju.

I.B. se potražuje radi obezbjeđenja prisustva krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično đelo stvaranje kriminalne organizacije.

I V.B. se potražuje iz istog razloga zbog sumnje da je izvršio krivično đelo stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško đelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim đelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Iz policije su naveli da se I.B. sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa nadalje, u Kotoru, Tivtu i Budvi stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K.

Navedeno je da je I.B. u organizaciji određen da planira izvršenje krivičnih đela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog đela, da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih đela i da sam vrši krivična đela.

V.B. se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druge osobe iznudama, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

Kako je navedeno u policijskom saopštenju, on je maju 2016. godine pokušao da iznudi više od 30.000 evra od K.B, pa je nakon neuspjelog plana, u julu iste godine aktivirao eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima K.B.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana