U Novom Gradu i dalje čekaju prekategorizaciju prelaza: Dogovor ponovo na dugom štapu

V. K. S.
U Novom Gradu i dalje čekaju prekategorizaciju prelaza: Dogovor ponovo na dugom štapu

NOVI GRAD - Za prekategorizaciju graničnog prelaza u Novom Gradu, koja podrazumijeva njegovo otvaranje i za teretni saobraćaj, još nema zelenog svjetla, a lokalni predstavnici se uzdaju da bi situacija mogla da bude promijenjena nakon sastanka koji su planirani u narednom periodu.

Iako se u jednom periodu činilo da su BiH i Hrvatska na korak do dogovora o prekategorizaciji prelaza, do toga nije došlo, a u Novom Gradu su bili posumnjali da blokada ima veze i sa izgradnjom odlagališta na Trgovskoj gori, na području susjedne opštine Dvor, koja je s druge strane prelaza.

Pregovori o prekategorizaciji vode se i na diplomatskom nivou, ali i na sjednicama Mješovite komisije za pitanja graničnih prelaza, koju čine predstavnici BiH i Hrvatske. Kao jedan od posljednjih uslova za otvaranje prelaza za teretni saobraćaj pominjala se sanacija mosta te da bi, kada se to uradi, prvo trebalo da bude otvoren privremeno na tri mjeseca.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača za “Glas Srpske” je potvrdio da, prema njegovim informacijama, nadležne institucije Hrvatske još nisu dostavile službene nalaze na osnovu kojih bi se pristupilo sanaciji.

- I ova situacija u vezi sa pandemijom virusa korona usporila je razgovore u određenoj mjeri, kao i mnoge druge. U maju bi trebalo da bude sjednica Mješovite komisije BiH i Hrvatske za pitanja granice, a prema nekim informacijama u narednom periodu bi mogla biti održana zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske na kojoj bi se, ako dođe do toga, i o ovome pričalo. To ćemo tražiti - istakao je Drljača.

Opštine, privrednici i stanovništvo s obje strane Une, podsjetio je, štetu trpe od 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska postala članica EU, jer su na snagu stupili novi propisi o prelazima i pograničnom prometu.

Analiza Instituta koji su nadležni u Novom Gradu angažovali potvrdila je da je, prema standardima iz bivše države, nosivost mosta u granicama. Taj materijal su, kako je ranije rekao Drljača, dostavili Hrvatskoj, ali su oni stavili prigovor da to jeste prema tome standardu, ali da su sada dio EU i koriste druge standarde.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana