U mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije više od 4.000 tijela čeka na identifikaciju

Tanjug
U mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije više od 4.000 tijela čeka na identifikaciju

BEOGRAD – Predstavnici komisija za nestale Srbije i Crne Gore i Instituta za nestala lica BiH dogovorili su se danas u Beogradu da u cilju postizanja novih rezultata akcenat stave na indentifikaciju više od 4.000 tela i dijelova tijela smještenih u mrtvačnicama širom regiona gdje se još traga za 9.863 ljudi.

Predsjednik srpske Komisije za nestale Veljko Odalović, predsgedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Mujo Hadžiomerović i predsjednik Komisije za nestale Crne Gore Dragan Đukanović nakon satanka rekli su novinarima da su zadovoljni međusobnom saradnjom ali da izostaju aktivnost nadležnih iz Hrvatske i Prištine koji ne pokreću ni sastanke skoro tri godine odnosno godinu i po.

Odalović je izrazio žaljenje što je pitanje nestalih na KiM zarobljeno i što se ništa ne radi iako je dijalog trebalo da mu da novu dinamiku.

-U Briselu je zarobljeno i pitanje nestalih ... (premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin) Kurti ga je stavio u fioku, nemamo aktivnosti na terenu a imamo desetine lokacija o kojima smo saznali od međunarodnih i naših izvora, porodica, građana .. To je ozbiljan problem - rekao je Odalović.

U mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije je više od 4.000 tijela ili delova tijela, ali sva tela nisu iz sukoba, rekao je on.

-Želimo da napravimo reviziju tela u mrtvačnicama. U Hrvatskoj ih ima više od 900,  u Prištini više od 350, a u Srbiji 210 kojima nije utvrđen identitet - rekao je Odalović koji je kao važno ocijenio potrebu da se zadrži kontinuitet sastanaka.

-U Crnoj Gori ih nema, kod nas je deo tela doplivao Savom i Dunaovm i na Lešću imaju još 22 posmrtna ostatka bez identiteta - rekao je Odalović.

Dodao je da se u tom cilju radi na unapređenju modaliteta kao bi porodice dobijale podatke.

Odalović je naveo da to što nema sastanaka sa Hrvatskom stranom predstavlja posebno pitanje.

-Zastoj u saradnji sa Hrvatskom je nerazuman, Hrvatska ima tri zahteva prema nama koje smo pripremili, da odemo na tri lokacije pozivamo ih da dođu da pretražimo to što ih interesuje, a ni tu nemamo dogovor - rekao je Odalović.

Đukanović je rekao da očekuje da naredne godine akcenat bude na n.n licima iz mrtvačnica i da se nada da će postupak biti uspješan kao i objava regionalne baze podataka za sve nestale u regionu koja je, kako je podsjetio, prezentovana u Hagu prošlog mjeseca.

-  Radimo na protokolu o saradnji sa Srbijom, a sa BiH je završen -rekao je Đukanović.

Hadžiomerović je naveo da ih sve vežu majke koje plaču i u Srbiji i BiH i Crnoj Gori. 

-To nam je motiv više, ne smijemo se uljuljkati. Naši rezultati jedinstveni su u svijetu. Pronašli smo 75 odsto nestalih a to su velike cifre - 40.000 nestalih. Ali, pred nama je još mnogo posla - rekao je on i dodao da će ovo biti najvjerovatnije primer drugim susjedima da prihvate postignuto.

Odalović je dodao da problem pravi i pogrešna identifikacija obavljena klasničnim metodama.

Hadžiomerović je dodao da u BiH dobru saradnju priželjkuju i sa ostalim susjedima. Kaže da dodatno ohrabruje sporazum koji će omogućiti ulazak u arhive ministarstva odbrane ali i da bi procesu doprinijela nabavka najmodernijih skenera kakvi postoje u Kanadi koji su im pomogli da pronađu sve starosjedioce.

 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana