U Kostajnicu stigla četiri stambena kontejnera za najugroženije

Srna
U Kostajnicu stigla četiri stambena kontejnera za najugroženije

KOSTAJNICA- Četiri stambena kontejnera namijenjena za najugroženije ljude u zemljotresu u Kostajnici stigla su danas u ovu opštinu.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su Vlada Republike Srpske i premijer Radovan Višković još jednom pokazali veliku odgovornost prema građanima Kostajnice, koju je krajem decembra prošle godine pogodio zemljotres.

- Predsjednik Vlade je iz tekućih rezervi premijera odlučio da kupi tri kontejnera za porodice čiji objekti nisu uslovni za dalje korišćenje - rekao je Novitović novinarima nakon što su danas u Kostajnicu dopremljena četiri stambena kontejnera, od kojih je jedan poklonilo preduzeće "Ekonomik" iz Srebrenice.

U ove kontejnere, koji su postavljeni na opštinsko zemljište, biće smještene porodice čiji su objekti neuslovni za život.

Novitović je rekao da ovi stambeni kontejneri pružaju dovoljan komfor u situacijama poslije zemljotresa.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović zahvalio se premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, Civilnoj zaštiti i vlasniku preduzeća "Ekonomik" koji su obezbijedili četiri kontejnera koji su u ovom momentu prijeko potrebni.

- Trenutno nemamo potrebu za dodatnim kontejnerima jer imamo obezbijeđene i druge kapacitete, ali svaki dan tlo podrhtava, pojavljuje se dodatna šteta na objektima tako da u nekom narednom periodu, nažalost, mislim da će biti potrebe - rekao je Janjetović.

On je ponovio da u prvim danima nakon zemljotresa Kostajnica ne bi mogla uraditi ništa bez pomoći Republičke uprave Civilne zaštite.

Suvlasnik kompanije "Ekonomik" Bojan Rankić rekao je da je ova kompanija donirala jedan kontejner i da će se truditi i u narednom peroidu da pomogne svakoj lokalnoj zajednici.

- Riječ je o stambenim modelima kontejnera koji su namjenski proizvedeni za ovakve situacije. Imaju ugrađeno kupatilo sa kompletnom sanitarijom i namještaj sa krevetima i kuhinjom - naveo je Rankić.

Kuća Jugoslave Vujasin teško je oštećena u zemljotresu i ona je zahvalila Vladi Srpske i premijeru koji je pomogao da dobije "krov nad glavom".

- Kuća se urušila u zemljotresu i od tada spavam kod rođake. Mnogo mi znači što je Vlada Srpske pomogla - rekla je ona.

Nakon postavljanja kontejnera, slijedi priključivanje na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, nakon čega će najugroženije porodice biti useljene.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je ranije da su tri stambena kontejnera nabavljena iz sredstava budžetske rezerve premijera, a jedan je doniralo preduzeće koje ih proizvodi.

- To su kontejneri koji, osim stambenog dijela, imaju kupatilo i grejno tijelo, što znači da imaju struju i vodu. Putem Civilne zaštite u te kontejnere biće ubačeni kreveti sa dušecima, tako da će, kada stignu u Kostajnicu, biti stavljeni na raspolaganje onim kojima su najpotrebniji da u ove hladne dane dobiju smještaj - rekao je Višković juče u video-poruci.

On je istakao da se ti kontejneri uspješno izrađuju u Republici Srpskoj i ispunjavaju sve standarde, kao i uslove energetske efikasnosti i mogu služiti za stanovanje bez nekih posebnih problema.

Premijer Srpske zahvalio je firmi koja izrađuje te kontejnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana