U junu u BiH tri puta više ilegalnih migranata nego u maju

Tanjug
U junu u BiH tri puta više ilegalnih migranata nego u maju

SARAJEVO - Službi za poslove sa strancima u junu je prijavljeno 1.555 ilegalnih migranata, što je tri puta više nego u maju, kada ih je prijavljeno 514, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za jun, koju je danas usvojio Savet ministara i dostaviće je Predsjedništvu BiH.

U Informaciji koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti BiH navodi se da je u junu prošle godine prijavljeno za 26 odsto manje ilegalnih migranata u odnosnu na isti mjesec ove godine.

Najviše prijavljenih ilegalnih migranata došlo je iz Avganistana - 512, zatim Pakistana 348, Bangladeša 255, Maroka 121 i Iraka 93.

U prvom polugodištu ove godine od ukupno 6.641 ilegalnog migranta koji su prijavljeni Službi za poslove sa strancima 5.207 je izrazilo namjeru da podnese zahtjev za azil, a zahtjev su podnijela 162 migranta.

Najveći broj zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu podnijeli su državljani Iraka, Avganistana i Turske.

Među ključnim izazovima u borbi protiv ilegalnih migracija i u narednom periodu su jačanje institucija BiH, prvenstveno Granične policije, onemogućavanje ilegalnih ulazaka na dijelovima na kojima je zabilježen najveći migracioni pritisak, kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje kapaciteta svih bezbjednosnih agencija.

Utvrđivanje identiteta ilegalnih migranata i zloupotreba sistema azila, kao i procesuiranje migranata koji su počinili prekršajna i krivična djela, ključni su izazovi za naredni period.

BiH ostaje posvećena jačanju saradnje sa državama na zapadnobalkanskoj ruti uz unapređenje bilateralne saradnje institucija i agencija koje se bave migracionim i bezbjednosnim pitanjima BiH i država EU, kao i nastavku saradnje sa međunarodnim agencijama, saopštio je Savjet ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana