U FBiH testirano 267 lica, potvrđena 23 nova slučaja

Srna
U FBiH testirano 267 lica, potvrđena 23 nova slučaja

SARAJEVO – U FBiH u protekla 24 časa testirano je 267 lica, pri čemu su potvrđena 23 nova slučaja zaraženih virusom korona, izjavio je član Federalnog štaba civilne zaštite Davor Pehar.

Pehar je na konferenciji za novinare iznio podatak da je do sada u FBiH ukupno testirano 4.038 lica, pri čemu je prisustvo virusa potvrđeno kod njih 439, od kojih je trenutno aktivno oko 404 pacijenta.

Među pozitivnim, prema Peharovim riječima, 55 odsto čine žene, a 45 odsto muškarci.

Govoreći o zdravstvenom stanju pacijenata, Pehar je naveo da je hospitalizovano 59 pozitivnih pacijenata, od kojih je pet teže oboljelo i oni su na respiratoru.

- Do danas imamo 21 potvrđen smrtni slučaj u FBiH - 11 žena, i 10 muškaraca - rekao je Pehar, koji je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, i dodao da je 62 odsto, odnosno 13 preminulih lica iz dobne grupe preko 65 godina.

Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez ponovio je da veći broj ljudi zaraženih virusom korona imaju izuzetno blage simptome, dio je sa asimptomatskim problemima, dok je dio sa jako teškim problemima.

- Teška stanja mogu jako brzo da se iskomplikuju, nekada u toku dana, a nekada u par sati. Svi moramo biti svjesni da se radi o ozbiljnom problemu i da ne potcjenjujemo bolest - istakao je Čerkez.

Čerkez je dodao da korona nije blaga bolest koja će sama proći i da svi moraju biti spremni na duži period borbe protiv ovog virusa.

On je ukazao i na problem da je zbog fizičke neaktivnosti i stresa dodatno ugroženo zdravlje svih stanovnika.

Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa istakao je da virus korona sve više cirkuliše među stanovništvom.

Navodeći da je sve više testiranih, Musa je rekao da je osim testova za potvrđivanje virusa cilj da se rade serološki testovi koji će dati dodatnu sliku o tome koji su pacijenti imali blage simptome, a koji težu sliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana