U Dubrovniku uhapšeno 12 ljudi: Državljani BiH švercovali kokain u Hrvatsku

Agencije
U Dubrovniku uhapšeno 12 ljudi: Državljani BiH švercovali kokain u Hrvatsku

DUBROVNIK – Policija u Dubrovniku uhapsila je 12 osoba osumnjičenih za dilovanje amfetamina i kokaina, od kojih su desetorica iz Hrvatske, a dvojica iz BiH i zaplijenila drogu čija količina premašuje ukupnu zapljenu iz 2019.

Ovo je rezultat višemjesečne kriminalističke istrage dubrovačko-neretvanske policije u saradnji s DORH-om, PNUSKOK-om i MUP-om Republike Srpske.

- Osumnjičenici su dilovali drogu na jugu Hrvatske uhapšeni nakon višemjesečne složene istrage, a dobi su od 21 do 48 godina - rečeno je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica istakao je da se sedam osoba nalazi u dubrovačkom istražnom zatvoru, a petorica su krivično prijavljena. Istraga u ovom slučaju se nastavlja.

Pretresom objekata i vozila koje su koristili osumnjičeni, pronađeno je 110 grama kokaina, 1,75 kilograma amfetamina, pribor za distribuciju - dvije preczine vage i dva stroja za vakumiranje, mobilni telefoni, dva pištoljska streljiva te određeni novčani iznos.

- Četvorica osumnjičenih su iz BiH krijumčarili drogu na područje Hrvatske, preprodavali je ostalim osumnjičenima, koji su je dalje distribuisali krajnjim konzumentima na području Dubrovnika, Mokošice, Župe dubrovačke i Pelješca - dodao je Tikvica.

Voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl rekao je da je 12 osoba bilo organizovano u tri međusobno nezavisne grupe, a istraga je sprovedena u tri faze.

- Još u septembru 2019. te su osobe prepoznate kao možda, u posljednjem periodu, najveći preprodavci droge na našem području. Na kraju prve faze, krajem decembra 2019, u Stonu je uhapšen državljanin BiH (45), koji je osumnjičen da je kontinuirano iz BiH u Hrvatsku prebacivao veće količine amfetamina i preprodavao dilerima te krajnjim konzumentima, u količinama od 25, 50, 100 i 200 grama - objasnio je Neusidl.

U drugoj fazi, dodao je, uslijedilo je 3. januara hapšenje drugog državljanina BiH (45), kod kojeg je pronađeno 110 grama kokaina, a potom kod drugog počinioca 1.500 grama amfetamina. Treća faza završila je u utorak naveče.

U toku su završne istražne radnje, a do kraja dana biće privedene još dvije osobe koje su osumnjičene za preprodaju amfetamina.

- Jedan od dvojice počinitelja je potpuni anonimac u području zloupotrebe droga, a drugi je višestruki počinitelj i osuđivana osoba na području BiH. Ta je osoba posljednjih godinu neprijavljena boravila u Dubrovniku i stalno je mijenjao lokacije stanovanja. Bilo ga je teško pratiti - rekao je Neusidl i dodao kako zaplijenjena količina amfetamina premašuje ukupnu količinu zaplijenjenu u 2019. godini.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana