U BiH počela vježba EUFOR-a "Brzi odgovor 2021"

G.S.
U BiH počela vježba EUFOR-a "Brzi odgovor 2021"

SARAJEVO - U bazi Butmir u Bosni i Hercegovini danas je održana ceremonija početka EUFOR-ove vježbe "Brzi odgovor 2021" kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

U prisustvu predstavnika Oružanih snaga BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršeno je postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja, navodi se u saopštenju EUFOR-a.

“I ovogodišnja vježba ponovo okuplja agencije za sprovođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR kako bi testirali svoje krizne planove i osposobljenost. Zajedno ćemo pokazati da građani BiH mogu biti sigurni u našu zajedničku posvećenost ostvarivanju sigurnog i stabilnog okruženja", poručio je komandant EUFOR-a generalmajor Aleksander Placer u svom obraćanju na ceremoniji otvaranja vježbe.

Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Slovačke, Rumunije i KFOR-a kako bi se pridružile i integrisale sa svojim kolegama iz Turske i Mađarske, koji su dio stalnog Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije širom južnog dela BiH za izvođenje vježbe, prenosi Radio Sarajevo.

Tokom vježbe biće izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

Podsjetimo, EUFOR-ovu operaciju Altea trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH i pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana