U Beogradu tribina "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti"

Srna
U Beogradu tribina "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti"

BEOGRAD - U Beogradu će sutra biti održana tribina o temi "Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti", uz učešće analitičara iz Srbije i Republike Srpske.

Iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji je najavljeno da će na tribini govoriti Vladislav Jovanović, Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Miša Đurković, Milomir Stepić, Slobodan Reljić, Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić, Aleksandar Raković, Dušan Proroković, Željko Budimir i Srđan Perišić.

U najavi iz Predstavništva Republike Srpske se navodi da se očekuje da će učešće u radu tribine uzeti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Učesnike će pozdraviti šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a tribinu će moderirati Đuro Bilbija, urednik informativno-političkih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti" koji su organizatori tribine.

Iz Predstavništva napominju da bi u narednim danima na posebnoj sjednici Narodna skupština u Banjaluci trebalo da se izjasni o vraćanju entitetskih nadležnosti Republike Srpske.

Da bi Srpska prešla sa "duha" na "slovo" Dejtonskog sporazuma u skladu sa Ustavom BiH potrebna je natpolovična većina poslaničkih glasova kojom raspolaže vladajuća koalicija. Ali, očekuje se da će ovu, po mnogima istorijsku, odluku podržati svi patriotski nastrojeni poslanici.

"Zapadni saveznici, prije svega SAD i Njemačka, prijete sankcijama. Tvrde da se vraćanjem vojske, pravosuđa, poreza i obavještajne službe u nadležnost Republike Srpske žponištavaju pozitivni efektiž intervencionizma visokih predstavnika i inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te da to predstavlja korak ka secesiji", napominje se u najavi.

Sa druge strane, piše dalje, Srbija, Rusija, Kina i pojedine članice EU poput Mađarske, podržavaju izvorni dejtonski Ustav BiH.

"Da li se Srpska nalazi pred realizacijom ciljeva Dodikove dugogodišnje političke borbe da joj se vrati oteto ili joj predstoje novi izazovi?", ističe Predstavništvo u najavi skupa.

Tribina će biti održana u 12.00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije u organizaciji informativno-političkih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti", uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana