U ambasadama BiH u Beču, Berlinu i Bernu jeli klepe i džigericu van područja akreditacije

Veljko Zeljković
U ambasadama BiH u Beču, Berlinu i Bernu jeli klepe i džigericu van područja akreditacije

SARAJEVO - Vlasti na nivou BiH ne čine ništa kako bi uvele finansijsku disciplinu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i spriječile pojedine ambasadore da nenamjenski troše pare poreskih obveznika.

Prema riječima Dušanke Majkić, koja je u prethodnom mandatu obavljala dužnost predsjedavajućeg Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, vlasti u BiH godinama ignorišu rasipništvo pojedinih bh. ambasadora i konzula.

- Nažalost, ništa se ne čini da ovakva praksa bude konačno prekinuta i odgovorni adekvatno kažnjeni. Radi se o negativnoj praksi, kojoj se godinama gleda kroz prste, a dio krivice snose i nadležni iz Kancelarije za reviziju BiH. Oni kao da se boje da sastave realan finansijski izvještaj o utrošku sredstava unutar diplomatsko-konzularne mreže BiH - kaže Majkićeva komentarišući posljednji slučaj vezan za nenamjensko trošenje sredstava u ambasadama u Beču i Berlinu.

Nenamjensko trošenje novca u pojedinim ambasadama ponovo je izbilo u žižu javnosti nakon jučerašnjeg saopštenja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damira Arnauta, u kojem je on istakao kako su poražavajući podaci finansijskog izvještaja Ministarstva inostranih poslova BiH, a koji se odnosi na tri ambasade BiH.

Arnaut je ranije od resornog ministarstva zatražio da mu dostavi finansijske izvještaje za tri ambasade po metodi slučajnog uzorka (Beč, Berlin i Bern) za period od oktobra 2018. do marta 2019. godine.

- U sve tri slučaja, a posebno u Beču (ambasador Kemal Kozarić) i Berlinu (bivši ambasador Ankica Gudeljević), uz račune za reprezentaciju nisu dostavljana akta u vezi sa opravdanošću troškova - naveo je Arnaut.

On je zatražio odgovor po kojem osnovu je resorno ministarstvo ambasadoru BiH u Beču odobrilo troškove reprezentacije od 370 KM nastale u Sarajevu, van njegovog područja akreditacije.

- Račun uključuje proizvode poput kolačića u kajmaku, jagnjeću džigericu, šarenu dolmu, klepe, domaću taranu, ali ne i elemente opravdanosti, kao ni spisak gostiju - objašnjava Arnaut.

On je zapitao i zašto je Ministarstvo inostranih poslova odobrilo troškove oproštajnog prijema za ambasadora Ankicu Gudeljević iako uz račun nije dostavljen detaljan izvještaj.

S obzirom na sve navedeno, Arnaut je zatražio informacije o tome koje će konkretne mjere resorno ministarstvo preduzeti o ovim pitanjima, kao i detaljnu analizu prakse ovih, ali i svih drugih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Pravila ponašanja

U instrukcijama Ministarstva inostranih poslova naloženo je da svaki račun za reprezentaciju treba da sadrži elemente opravdanosti poslovnog događaja radi kojeg je nastao trošak, potpis ovlašćenog lica i spisak gostiju, a prilikom organizacije prijema detaljan izvještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana